Det är svårt att ta Sveriges Byggindustrier på allvar, skriver Johan Lindholm, ordförande för Byggnads. Arkivbild.

Det är svårt att ta Sveriges Byggindustrier på allvar, skriver Johan Lindholm, ordförande för Byggnads. Arkivbild.

Löjeväckande beskylla Byggnads för diskriminering

Ska vi ha en byggsektor i världsklass kan vi inte konkurrera genom lägre löner. Det skriver Johan Lindholm, ordförande för Byggnads i replik till Mats Åkerlind, vice vd Sveriges Byggindustrier.

Vi måste tydligen ha trampat på en öm tå, något som får Sveriges Byggindustrier att tjuta i högan sky. Det är till och med så att arbetsgivarna tar till det grova artilleriet och beskyller Byggnads för att vara för diskriminerande regler, protektionism och stängda gränser. Ett bevis för detta är att representant för Byggnads har ropat "Go Home". Allt detta bara för att vi har fräckheten att påstå att alla ska behandlas lika, oavsett vilket land man kommer ifrån. Tydligen är detta så känsligt för byggarbetsgivarna att man måste dra ner debatten på en riktigt låg nivå.  
 
På något sätt så är det svårt att ta BI riktigt på allvar. Men saken är den att BI: s utfall visar på en oerhört viktigt sak, nämligen den att när det gäller för företagen att tjäna pengar och få så stora vinster som möjligt, så finns det inget som ska få stå i vägen; inte likabehandling av människor och inte konkurrens på lika villkor. Allra minst en fackförening som Byggnads.
 
Men jag kan lova att jag och Byggnads aldrig någonsin kommer att ge upp kampen för alla människors lika värde. Vi kommer alltid att stå upp för en arbetsmarknad där man inte konkurrerar genom lägre löner eller sämre anställningsvillkor. Jag upprepar det en gång till: vi kommer alltid att stå upp för en arbetsmarknad där man inte konkurrerar genom lägre löner eller sämre anställningsvillkor. Här kan det inte finnas minsta utrymme för tvivel.
 
Det som gör så ont hos arbetsgivarna är att vi så tydligt visar på BI:s orimliga hållning. BI blir upprörda när vi säger att dom inte eftersträvar konkurrensneutralitet gällande vilka villkor som ska gälla för byggbolag verksamma i Sverige, oavsett vilket land dom kommer ifrån.  
 
Det är med andra ord en ofattbar hållning som BI intar när de avvisar en lagstiftning som syftar till att behandla företagen och arbetstagarna lika. BI inställning är direkt kontraproduktiv och slår mot seriösa företag, som vill konkurrera med kvalitet, istället för undermåliga arbets- och anställningsvillkor.
 
När BI talar om att man följer gällande kollektivavtal så är det en sanning med modifikation. Vid förhandling med arbetsgivaren så händer det ofta att man inte vill följa de överenskommelser som vi har enats kring i avtalen. Man gör allt för att ställa yrkesgrupper mot varandra och konkurrera med lägre löner.
 
Bi har också mage att beskylla Byggnads för att vara för diskriminering. Detta är rent löjeväckande. Byggnads har under lång tid arbetat mot rasism och diskriminering, vart än det har dykt upp. Vi har ett nära samarbete med den antirasistiska stiftelsen Expo och Byggnads har också fått pris för sitt arbete mot rasism, diskriminering och främlingsfientlighet. Det är just därför som jag och Byggnads reagerar så starkt när arbetsgivarna försöker försvara rätten att värdera människor olika.
 
Sveriges Byggindustrier tar på sig ett stort ansvar när man beskyller Byggnads för en massa felaktigheter och bygger skyttegravar istället för att föra en seriös debatt om en viktig fråga. Om vi ska ha en byggsektor i världsklass måste den bygga på en seriös arbetsgivarpart som står upp för alla människors lika värde och för en arbetsmarknad där starka kollektivavtal är grunden. Det tjänar vi alla på!

Johan Lindholm,
ordförande i Byggnads