Mark Rutte från högerliberala VVD och Diedrik Samsom från socialdemokratiska PvdA bildar regering i Nederländerna. Arkivbild.

Mark Rutte från högerliberala VVD och Diedrik Samsom från socialdemokratiska PvdA bildar regering i Nederländerna. Arkivbild.

Bild: Ministerrådet/Pietplaat

Ny nederländsk koalitionsregering miljardsparar

140 miljarder kronor ska den nya regeringen spara fram till 2017 för att få ner budgetunderskottet.

Den nederländska regeringsbildningen efter nyvalet den 12 september har gått ovanligt snabbt fram. I princip ska de två valvinnarna, högerliberala VVD och socialdemokratiska PvdA, ha enats om de stora ekonomiska utmaningarna som landet står inför.

Tillsammans har de båda partierna 79 av de 150 mandaten i parlamentets andra kammare.

Nederländska tidningar rapporterar om att de kommit överens om besparingar på motsvarande cirka 130 miljarder kronor fram till 2017 då det statliga ekonomiska undersökningsinstitutet CPB beräknat att underskottet ska vara nere på 2,6 procent. Var exakt besparingarna ska ske är dock ännu inte helt känt. Men pensionsåldern förväntas höjas från 65 till 66 år 2018. De båda partiledarna Mark Rutte (VVD) och Diederik Samsom (PvdA) har hållit låg profil under de pågående förhandlingarna.

Enligt uppgifter som den nederländska tidningen De Telegraaf tagit del av kommer den nya regeringen bestå av tretton ministrar. Sju av dem från VVD och sex från PvdA. Premiärminister förblir Mark Rutte, ny finansminister efter Jan Kees de Jager blir troligen socialdemokraten Jeroen Dijsselbloem.

Regeringsbildningen förväntas bli helt klar i nästa vecka eller möjligen i början av veckan därefter.