Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Pridestopp ett EU-hinder för Serbien

Serbiens beslut att stoppa helgens Prideparad i Belgrad kommer strax innan EU-kommissionens rapport om landet och kan påverka landets möjligheter att inleda medlemskapsförhandlingar med EU.

För andra året i rad stoppar serbiska myndigheter en planerad parad som skulle genomföras i Serbien i samband med Prideveckan. EU:s utvidgningskommissionär Stefan Fühle sa i ett uttalande på torsdagen att han beklagar myndigheternas agerande.

– Jag fördömer starkt de hot som kommit från extremistorganisationer i Serbien riktade mot organisatörerna av Pride och jag beklagar att dessa hot har uppfattats som tillräckligt allvarliga för att legitimera ett förbud på grund av säkerhetsskäl, sade Stefan Füle.

På onsdag presenterar EU-kommissionen en rapport som ligger till grund för om EU ska inleda medlemskapsförhandlingar med Serbien. Enligt en källa hos kommissionär Füle har Serbien gjort framsteg inom vissa områden men den inställda Prideparaden kommer att vägas in i rapportens rekommendationer.

Mänskliga rättigheter och arbetet mot diskriminering är viktigt enligt de så kallade Köpenhamnskriterierna som ett kandidatland måste uppfylla för att få inleda förhandlingar med EU om medlemskap.

Det är tredje gången serbiska myndigheter stoppar Prideparaden. Det har tidigare skett 2009 samt förra året. När paraden genomfördes 2010 uppstod våldsamma motdemonstrationer. Myndigheterna stoppar årets parad efter information om allvarliga planer att ”underminera den allmänna ordningen”. Myndigheterna fruktade attacker av högerextrema grupper och i stället för paraden genomförs en mindre manifestation inomhus.

Även ledamöter i Europaparlamentet har reagerat. Holländska Marije Cornelissen (de Gröna), som är i Serbien med anledning av Prideveckan, säger till Brysseltidningen EurActiv att det är illa att Serbien antingen inte vill, eller inte kan, skydda medborgarna och mötesfriheten.

– Jag kommer rekommendera EU-kommissionen att inte godkänna att anslutningsförhandlingar inleds, säger Cornelissen till EurActiv.

Serbiens premiärminister Ivica Dačić ska enligt BBC sagt att ”ingen ska säga till någon vad som ska hända i Belgrad, varken EU, något annat land eller någon extremistisk eller rasistisk organisation”. Han fördömde också den svenska utställningen Ecce Homo som skulle visats i samband med Pride.

Dagen efter att EU-kommissionen presenterar rapporten om Serbien åker Füle till landet för att diskutera innehållet. Förutom rättigheter för homo-, bi- och transpersoner kommer en viktig fråga vara Serbiens ansträngda relation med Kosovo.

EU:s ministerråd godkände i våras Serbien som kandidatland men för att få inleda förhandlingar om medlemskap krävs ett godkännande från medlemsländerna.