Hoppa till artikelns andra spalt.

Sverige pressar på för reglerad visumfrihet

 

Sverige är bekymrade över det stora antalet asylsökande som kommer utan asylskäl från västra Balkan. Tobias Billström vill skynda på ett EU-beslut om en möjlighet att dra tillbaka visumfrihet.

 

Migrationsminister Tobias Billström (M) är bekymrad över antalet asylsökande utan asylskäl som kommer till Sverige från länderna på västra balkan. Hittills i år har över 5000 personer från de viseringsfria länderna på västra Balkan sökt asyl i Sverige medan ytterst få får stanna av asylskäl. Det stora antalet ansökningar anses i onödan tynga det svenska asylsystemet.

Tillsammans med fem andra länder vill Sverige att situationen diskuteras på ministermötet den 25 oktober. De vill ha ett skyndsamt beslut som möjliggör att tillfälligt återinföra visumkrav.

Även EU-kommissionen är oroad. En talesperson för kommissionär Cecilia Malmström sa på en presskonferens under måndagen att ”situationen är mycket oroande” och Malmström har tidigare sagt att med visumfrihet kommer ett stort ansvar och att det är hög tid för länderna att bevisa att de kan handskas med det.

Förhandlingarna om visumfrihetens framtid har stannat av efter en maktkamp mellan Europaparlamentet och ministerrådet om hur mycket inflytande parlamentet ska ha i andra Schengenfrågor.

Övriga länder som skrivit under uppmaningen inför oktobermötet är Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Luxemburg och Belgien. Sverige och Tyskland är de två EU-länder som tagit emot flest asylsökande från västra Balkan sedan länderna fick viseringsfrihet.