Annons

Runt var tredje italiensk ungdom går utan arbete. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ungdomsarbetslöshet dyrare än EU

– Vi riskerar att tappa en generation, säger Olle Ludvigsson (S), Europaparlamentariker.

Europas framtid vilar i händerna på knappt hundra miljoner unga européer. Men andelen unga som står utanför arbetsmarknaden i EU har ökat markant sedan finanskrisen startade. I fjol hade bara en tredjedel mellan 15-29 år arbete, den lägsta siffran hittills. 14 miljoner av sammanlagt 94 miljoner personer i åldersgruppen hade varken arbete, utbildning eller praktik.

Detta kostar samhället svindlande summor. Beräkningar från Eurofound, en EU-institution som arbetar för att förbättra arbets- och levnadsvillkoren i unionen, visar att ungdomsarbetslösheten varje år medför kostnader för medlemsländerna på cirka 1323 miljarder kronor. Detta motsvarar 1,2 procent av alla EU-länders samlade bruttonationalprodukt. Som jämförelse uppgick i fjol EU:s budget till motsvarande 1228 miljarder kronor.

Europarlamentets talman, socialdemokraten Martin Schulz, sade tidigare i höstas att ungdomsarbetslösheten är Europas största problem. Den svenske EU-parlamentarikern Olle Ludvigsson (S) som sitter i EU-parlamentets sysselsättningsutskott håller med honom och anser att frågan måste komma högre upp på dagordningen i EU.

– Det är fruktansvärt när ungdomar inte får jobb, säger Olle Ludvigsson som menar att det kan bli ett långsiktigt problem när stora delar av de europeiska ungdomarna inte får in en fot på arbetsmarknaden.

– Vi riskerar att tappa en generation, säger han.

Enligt Olle Ludvigsson handlar om att satsa på bättre utbildning och fler praktikplatser för att ge unga mer erfarenhet. Han pekar även på att man måste dra erfarenheter av andra länder som lyckats bättre med ungdomsarbetslösheten som exempelvis Tyskland och Österrike.