Socialdemokratiske ledaren Hannes Swoboda (t.v) och EPP-ledaren Joseph Daul (t.h) är kritiska till krympt långtidsbudget. Arkiv

Bild: Europaparlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-parlamentet reser ragg mot bantad budget

Från både höger och vänster kommer kritik mot medlemsländerna, bland andra Sverige, som vill spara i EU:s långtidsbudget inför toppmötet som inleds på torsdag.

En bantad långtidsbudget kommer inte ta EU ut ur krisen, poängterade ordföranden för den stora kristdemokratiska och konservativa EPP-gruppen, Joseph Daul. Han vill istället se en budget med investeringar för tillväxt och han har en majoritet med sig mot de nedskärningar som presenterats.

– Europaparlamentets position är tydlig och den positionen är i majoritet i Europa. 517 parlamentsledamöter röstade för en långtidsbudget som är realistisk och som lever upp till våra ambitioner, sade Joseph Daul under onsdagens debatt i Strasbourg om EU:s budget 2014-2020.

I det senaste förslag som presenterats av Herman Van inför toppmötet på torsdag är sjuårsbudgeten nedskuren med ytterligare 75 miljarder euro jämfört EU-kommissionens förslag, något som möter stort motstånd bland ledamöterna. Många länder, inklusive Sverige, driver också på för ytterligare besparingar.

– EU-länderna som kämpar för nedskärningarna är de starkaste, de som kan betala, sade den svenske europaparlamentarikern Göran Färm (S), som leder den europeiska socialdemokratiska gruppen i budgetarbetet.

Vetohotande länder påmindes också i debatten om att långtidsbudgeten måste godkännas i sin helhet av Europaparlamentet.