Tonio Borg fick Europaparlamenets förtroende vid onsdagens omröstning. Arkivbild.

Bild: Europaparlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ja till kritiserad Tonio Borg

En majoritet i Europaparlamentet gav på onsdagen sitt stöd till kommissionärskandidaten Tonio Borg, som efter röstningen sträckte ut en hand till de som kritiserat honom.

Det var ovisst in i det sista när Europaparlamentet samlades för omröstning om maltesiske Tonio Borgs omdebatterade kandidatur till EU:s hälsokommissionär. Den slutna omröstningen började i förvirring och fick först tas om. När talmannen Martin Schulz sedan läste upp resultatet, 386 ja, 281 nej och 28 nedlagda röster, välkomnades det med applåder från bland annat den konservativa EPP-gruppen. 

Den svenske Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark (M) är en av dem som röstade ja. Han är nöjd med dagens resultat, som enligt honom blev starkare än vad många trodde.

– Jag tycker det är bra att det inte blivit en fråga om att diskriminera på grund av religiös tro. Det visar att EU, liksom Sverige, kan ha personer med olika religiösa uppfattningar på ledande positioner, sade Gunnar Hökmark till Europaportalen efter omröstningen. 

Tonio Borg, som avfärdat kritik om att han som politiker på Malta skulle bidragit till diskriminering av homosexuella men samtidigt varit tydlig med att han kommer behålla sina personliga konservativa åsikter, väntade sig aldrig ett unisont stöd från de 754 ledamöterna i Strasbourg. 

– Det [resultatet] visar på en mognad hos parlamentarikerna som inte baserade sin röst på hörsägen och missuppfattningar utan accepterade Malta som ett modernt land med sina övertygelser, sade Tonio Borg enligt Malta Today.

Marita Ulvskog (S), som röstade nej, hoppas att Tonio Borg kommer att fokusera på att lägga fram ett tobaksdirektiv, vilket han utlovat till januari. 

– Jag hoppas att han själv inser att han ska vara väldigt försiktig i att agera i frågor som rör kvinnors rättigheter eller frågor som preventivmedel inom biståndspolitiken. Vi kommer hålla koll på honom, sade Marita Ulvskog, som sitter i miljöutskottet och arbetar med frågor inom Tonio Borgs portfölj. 

Tonio Borg, som nu kommer lämna jobbet som Maltas utrikesminister för att ta plats i EU-kommissionen, sträckte efter dagens omröstning ut en hand till sina kritiker. 

– Jag vill träffa de grupper som uttryckte reservationer. Eftersom jag trots allt ska arbeta med Europaparlamentet och ingen lag kan godkännas utan deras samtycke. Och jag är beredd att arbeta med dem, sade Tonio Borg.

Inte bara parlamentariker lär hålla ögonen på Tonio Borg när han tar tag i sin portfölj som EU-kommissionär för folkhälsa och konsumentfrågor. Både under utfrågningen i Europaparlamentet förra veckan, och i ett efterföljande brev till ledamöterna, försäkrade Tonio Borg att han som kommissionär kommer arbeta mot diskriminering av homosexuella. 

– ILGA-Europe kommer noga övervaka Tonio Borgs arbete som EU-kommissionär. Vi hoppas också kunna arbeta konstruktivt med honom för att leverera de åtaganden han gjorde inför Europaparlamentet, sade ILGA-Europe, som arbetar mot diskriminering av homo-, bi-, och transsexuella, i ett uttalande efter omröstningen.

EU-kommissionen välkomnade resultatet av omröstningen och skickade bollen vidare till medlemsländernas regeringar, som väntas godkänna Maltas kandidat inom de närmaste dagarna. Tonio Borg tar över som Maltas kommissionär efter John Dalli som förra månaden avgick efter mutanklagelser i samband med arbetet med att ta fram ett nytt tobaksdirektiv.