Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Kritikstorm mot tilltänkt kommissionär

BRYSSEL 12 november 2012 | “Fel på förhand döma ut kandidat”

Redan innan tisdagens utfrågning riktar flera Europaparlamentariker stark kritik mot den maltesiske kandidatens syn på abort och homosexuella.

I morgon tisdag frågas maltesiske Tonio Borg, kandidat att ta över som EU:s hälsokommissionär, ut av Europaparlamentets miljöutskott. Trots att den föreslagne kommissionären ännu inte fått svara på parlamentarikernas frågor har flera kritiska röster höjts.

Kritiken kommer från olika politiska läger och kretsar kring att Tonio Borg är emot skilsmässa och att han lagt ett förslag om att skriva in ett förbud mot abort i Maltas grundlag. Han anklagas också för att vara motståndare till homosexuellas rättigheter.

– Privat har han rätt att ha moralkonservativa åsikter, om det inte vore så att det är en kommissionär med ansvar för folkhälsofrågor i Europa. Hade han haft ansvar för fiske hade jag inte brytt mig, säger Cecilia Wikström (FP) till Europaportalen.

Cecilia Wikström pekar bland annat på att Tonio Borg sagt att han inte vill jobba mot diskriminering av homosexuella och hans hårda syn på aborter.

Även inom den socialdemokratiska respektive den gröna partigruppen i EU-parlamentet har kritik höjts.

– Jag har själv varit med och stoppat två kommissionärer som Europaparlamentariker. Och jag hoppas att jag nu kommer att få vara med och stoppa den tredje, skriver Åsa Westlund (S) på sin blogg idag.

Carl Schlyter (MP) har också framfört kritik till kandidaten. Den handlar bland annat om Tonio Borgs inställning till djurtransporter, genmodifierade grödor och tobaksdirektivet.

EPP-gruppen i Europaparlamentet, där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, välkomnade nomineringen av Tonio Borg när den offentliggjordes i slutet av oktober. De hoppas att Tonio Borg snabbt ska kunna ta vid från den tidigare hälsokommissionären John Dallis arbete.

David Stellini, maltes och presstalesman för EPP, tycker det är fel att döma ut en kandidat redan innan utfrågningen. Enligt honom är inte Borg en motståndare till homosexuellas rättigheter och han menar att mycket av kritiken bygger på missförstånd.

– För oss är det lustigt att dra slutsatser av en utfrågning som ännu inte har skett. Vi tror att han kommer att klara utfrågningen, vi vet att han är kvalificerad och kompetent, säger David Stellini.

David Stellini tror att de kritiska parlamentarikerna kommer att bli positivt förvånade de svar de kommer att få av Tonio Borg.

Förutom kritiken mot Tonio Borgs åsikter kommer han säkerligen få frågor kring sin relation till Kazakstans före detta ambassadör i Österrike Rachat Alijev. Tonio Borg har anklagats för att ha hjälpt, Rachat Alijev och hans fru att få uppehållstillstånd på Malta. Alijev misstänks för flera brott, däribland kopplingar till ett mord på två bankirer, tortyr och penningtvätt. Anklagelser har även höjts om att paret skulle ha betalat för uppehållstillståndet. Tonio Borg tillbakavisar att han skulle ha hjälpt dem och säger till Euractiv att han är mycket sårad över anklagelserna, som han menar är förtal och lögner.

Europaparlamentet, som måste godkänna varje kommissionärskandidat, har dragit i bromsen förut. 2004 sade parlamentarikerna nej till italienaren Rocco Buttglione som var påtänkt som kommissionär för inrikesfrågor efter att han hade sagt att homosexualitet är en synd.

– Italienaren framstår som en mjukis i jämförelse med Tonio Borg, säger Cecilia Wikström.

De politiska grupperna, inklusive liberala ALDE-gruppen, har inte officiellt tagit ställning, men enligt uppgift finns ett brett stöd för Cecilia Wikströms kritik i ALDE-gruppen. Även Åsa Westlund tror att hennes europeiska s-kollegor sluter upp i kritiken.

– Jag tror det blir väldigt svårt för den socialdemokratiska gruppen att stötta Tonio Borg. Man kan inte ha en kommissionär som inte respekterar alla människors lika värde och rättigheter, säger Åsa Westund (S).

På tisdag kväll, efter utfrågningen, samlas de politiska grupperna var för sig för att ta ställning till Tonio Borg. EU-parlamentet kommer att rösta om hans kandidatur i nästa vecka. Formellt krävs enkel majoritet i omröstningen men Åsa Westlund tror att om Tonio Borg bara får stöd av halva parlamentet så blir det svårt för EU-kommissionen och dess ordförande José Manuel Barroso att gå vidare med kandidaten.

– Det blir ohållbart att ha en kommissionär som bara stöds av halva parlamentet, säger Åsa Westlund.

Den kristdemokratiske maltesen, som är Maltas utrikesminister och vice premiärminister, nominerades 22 oktober av den maltesiska regeringen att efterträda John Dalli som i tvingades avgå efter mutanklagelser i samband med arbetet att ta fram ett förslag till tobaksdirektiv. 

Europaportalen sökt Gunnar Hökmark (M) och Alf Svensson (KD) för en kommentar.

Emma Stark

Emma Stark

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret