Annons

Omfattande vräkningar  i Spanien har vållat diskussioner. Arkivbild. Personerna på bilden har inget med artikel att göra.

Omfattande vräkningar i Spanien har vållat diskussioner. Arkivbild. Personerna på bilden har inget med artikel att göra.

MittEuropa »
Tragedi satte stopp för ifrågasatta vräkningar

En kvinna som tog sitt liv, när hon blev vräkt från sin bostad, fick slutligen de spanska politikerna att ingripa. Det skriver Margareta Strandman Dahlberg från Spanien.

Det är skamligt att problemet med de hundratusentals vräkta spanjorerna först nu får politikerna att vakna upp.

Upptagna av andra diskussioner, bl a  om EU- pengar till stöd för de banker som nationaliserats på grund av konkurs, tar en kvinna livet av sig i Baskien, sedan hon fått sitt vräkningsbeslut. Sedan hon fått veta att hon snart formligen skulle”stå på gatan”, då hon inte klarat sina amorteringar på bostaden.

Jag har tidigare skrivit om den spanska byggbubblan,så kallad då krisen från 2007 fick många spanjorers dröm om en modern och bekväm bostad att spricka likt en ballong. Bankerna  hade i samarbete med  all sköns skrupelfria byggherrar, lovat guld och gröna skogar.  Medborgare i alla åldrar lät sig övertalas att låna pengar, ta rejält tilltagna lån på 25 år minst, utan att ha läst villkoren och utan att tänka sig för. De kunde aldrig ana vad som komma skulle.  

Varje dag sedan fyra år tillbaka har vi läst i dagspressen om hur  allt fler blivit arbetslösa och om hur de inte längre kunde betala  på sina lån. Alla och en var hade en bekant, en fd arbetskamrat eller släkting, som tvingades hyra ut bostaden och flytta hem till sina föräldrar. Om de hade sina föräldrar i livet och om det fanns någon som kunde hyra deras bostad.  För  många  blev det vräkning. Stora spalter i tidningarna, ack och aj i TV:s nyhetsprogram, när snyftande män och kvinnor fick se hur polisen bevakade deras  utkastning.

Efter en tid började dock de utkastade, med stöd av grannar och rättsmedvetna människor, att organisera sig och göra motstånd. Detta växte sakta men säkert, utan nämnvärt resultat. Men kampen för en av de mänskliga rättigheterna blev till slut, inte en bubbla som sprack utan som ett berg som reste sig ur marken. Jurister och poliser, folk på gatan, var med och fördröjde i tiden  om inte förhindrade på sikt detta omänskliga tillvägagångssätt, att ställa folk på gatan. Ett handlande som de flesta av oss trodde inte kunde ske i vår del av världen.

Så kom en fruktansvärd händelse, ett självmord i en baskisk stad, att sätta fart på det motstånd  som  redan var stort. Liksom den unge man som satte eld på sig själv för ett antal år sedan i Tunisien, fick denna händelse  elden att sprida sig likt en löpeld och få politikerna att äntligen reagera med beslutsamhet.

Samtliga vänsterpartier  och allmänheten hade givetvis protesterat, men  saken tystnade ofta bort bland andra stora avgörande ekonomiska frågor.  Ett exempel: Det regerande högerpartiet väntade med spänning på uttalandet beträffande de homosexuellas rättigheter. Partiet hade inför Författningsdomstolen presenterat  sin protest mot att desamma skulle få gifta sig som alla andra. Svaret kom i dagarna och regeringen  förlorade. Problemet med det växande antalet hemlösa  fick nu sin chans. Plötsligt kom det fram att:

Lagen om vräkning vid hypotekslån är i Spanien en kvarleva från förra sekelskiftet, 1800-1900. De flesta av oss  invånare har inte vetat, inte läst den närmast oläsliga stil, där vräkningslagen omnämns.  Bankerna har  förstås hoppat över den, om de överhuvudtaget uppmärksammat låntagarna på förhållandet.

Så  kom äntligen en reaktion från regeringen , som nu inser att detta är en politisk fråga och att det omedelbart måste stiftas en ny lag. Samtliga banker får nu order om  att inte ställa någon utan hem, lagen avskrivs  och riksdagen skall arbeta fram nya linjer som skall göra det möjligt att göra om lånen till hyror, tillräckligt låga för att den som tidigare fick en viss tid på sig för att flytta, ska kunna bo kvar. Särskilt skall låntagare och hyresgäster med barn och gamla boende i bostaden värnas om som det nu plötsligt heter.

En stor facklig polisorganisation, SUP (Spanska Polisunionen)  har bestämt att deras medlemmar  kan   sätta sig emot  en vräkningsorder. Just poliserna har varit de som mot sin vilja varit tvingade att övervaka att desamma verkställdes.

Allmänhetens vrede blev det som stoppade detta skamlösa förfarande. Och våra politiker borde stå i skamvrån och kanske på så vis inse varför så många invånare struntar i att gå till val, är besvikna och får partierna att tappa sina väljare på ett sätt som de själva inte riktigt förstår.

Den fram till hösten 2010 sittande socialistiska regeringen fick snart betala ett högt pris för att inte göra klart för sina väljare att krisen skulle få jobben att försvinna i en aldrig anad takt. PSOE, Spanska Socialistpartiet, tidigare största partiet i väljarantal, upplever nu sin ökenvandring och behöver ta klarare ställning för de svagaste i samhället.  Allt tal om centerpolitik har för detta parti varit av ondo, medan högern har i stället lyckats växa med samma dimridå. Nu blir det högerpartiet PP som får väljarnas sympati i en känslig fråga.

Spanien är ibland  ett märkligt land. Inget hände förrän en kvinna drevs till att ta sitt liv.