Senare i januari håller den brittiske premiärministern David Cameron ett tal om landets framtida EU-samarbete.

Senare i januari håller den brittiske premiärministern David Cameron ett tal om landets framtida EU-samarbete.

Bild: Europeiska unionens råd

Cameron: Britter ska få säga sitt om EU

Storbritanniens premiärminister David Cameron utlovar britterna ”ett verkligt val” om landets framtida relation med EU.

– Folk ska inte tvivla på att de konservativa kommer erbjuda vid nästa parlamentsval ett verkligt val och ett verkligt sätt att ge sitt medgivande till det valet, sade David Cameron i söndags i en intervju i brittiska BBC. Hur det valet ska ske är dock oklart.

På frågan om en omröstning om fortsatt brittiskt EU-medlemskap skulle kunna ske inom fem eller tio år svarade David Cameron att ”nej, det kommer inte att hända”. Han anser att det inte vore ”rätt för Storbritannien” att helt lämna EU.

David Cameron menar att det ökade samarbetet mellan euroländerna gör att EU:s förutsättningar förändrats och att det ger Storbritannien rätt att omförhandla vissa frågor. Bland annat vill han bli av med EU:s arbetstidsdirektiv och begränsa andra EU-medborgares tillgång till det brittiska välfärdssystemet.

En eventuell ändring i EU-fördraget, vilket kräver enhällighet bland medlemsländerna, kan göra det möjligt för David Cameron att ställa sina krav – som kommer tillkännages senare i januari då premiärministern ska hålla ett tal om landet relation med EU.

Kraven kommer baseras på en undersökning av maktbalansen mellan Bryssel och London som landets utrikesministerium genomför.

Trycket på David Cameron när det gäller Storbritanniens förhållande till EU ökar. En majoritet av britterna har en negativ syn på EU och en tredjedel ser helst att landet lämnar unionen, enligt en nyligen gjord opinionsundersökning publicerad i tidningen The Telegraph.

I maj 2015 går britterna till parlamentsval.