Storbritanniens premiärminister David Cameron lockar med EU-omröstning om han vinner nästa val. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Cameron ställer ultimatum till Bryssel

Den brittiske premiärministern utlovar en EU-folkomröstning om de konservativa vinner nästa parlamentsval.

I sitt upphaussade EU-tal ställde den brittiske premiärministern David Cameron mellan raderna ett tydligt ultimatum till Bryssel: Ge oss en bra uppgörelse annars lämnar vi EU.

En folkomröstning ligger sist i en plan som förutsätter att Camerons konservativa Toryparti vinner nästa parlamentsval i Storbritannien 2015. Därefter ska han förhandla fram en ny uppgörelse med EU.

– När vi förhandlat den nya uppgörelsen ska vi ge det brittiska folket en omröstning med ett mycket enkelt in-eller-ut-val, sade David Cameron från London på onsdagsmorgonen samtidigt som han listade fem krav som han ställer på EU vid en sådan omförhandling, (se listan till vänster).

Kärnan i kraven är att Storbritannien ska få en friare roll i EU och att makt ska återföras från Bryssel till London. För att detta ska blir verklighet vill Cameron ha en fördragsändring.

I talet listade premiärministern tre stora utmaningar som han menar unionen står inför: problemen i eurozonen som driver fram grundläggande förändringar i Europa, en kris i den europeiska konkurrenskraften och slutligen ett demokratiskt underskott som Cameron menar har ökat under senare år.

– De europeiska ledarna har en skyldighet att höra på dessa bekymmer och vi har en skyldighet att gör något åt det, sade David Cameron.

Han vände sig också mot mantrat: “Mer Europa” som många EU-ledare i dag menar kommer lösa krisen och öka unionens konkurrenskraft.

– Mer av samma kommer inte att säkra en långsiktig framtid för eurozonen eller se till att EU håller takten med de nya stora ekonomierna, sade David Cameron som menar att EU:s kärna är den inre marknaden.

Men trots den brittiske premiärministerns kraftiga EU-kritik vill han att landet ska fortsätta vara en del av unionen, förutsatt att hans krav hörsammas.

– På samma sätt som jag tror att Storbritannien borde vilja vara kvar i EU borde EU vilja att vi stannar, sade David Cameron och tillade att alternativet att lämna EU skulle göra att Storbritanniens inflytande på både den inre marknaden och den internationella arenan skulle minska dramatiskt.

Samtidigt minskar det brittiska stödet för att lämna unionen. Från att sedan 2010 ha legat mellan 40 och 50 procent har stödet för en ”Brexit” under januari i år minskat till drygt en tredjedel av britterna, enligt opinionsinstitutet YouGov.