Grekland överträffar budgetmål medan arbetslösheten stiger

Den grekiska statsbudgetens underskott för 2012 kommer att bli mindre än förväntat. Trots en väntad ekonomisk återhämtning fortsätter arbetslösheten att stiga under 2013.

Budgetunderskottet för 2012 ser ut att stanna på motsvarande cirka 143 miljarder kronor vilket är lägre än det uppsatta målet på närmare 147 miljarder kronor. Det visar preliminära siffror från det grekiska finansdepartementet som släpptes på torsdagen, rapporterar den grekiska dagstidningen Kathimerini.

Enligt beräkningar från den oberoende grekiska forskningsgruppen Foundation for Economic and Industrial Research (IOBE), sker en ekonomisk återhämtning under första kvartalet 2014 alltmedan arbetslösheten i år väntas nå nya höjder på närmare 27,3 procent, upp från 24,5 procent under förra året.

Annons

Nikos Zonzilos, på IOBE, sade till tidningen att det troligtvis kommer “att ta många år” innan arbetslösheten är under 2008-års nivå på nio procent.