EU-regler förbjuder dock medlemsländerna att diskriminera arbetare som kommer från andra EU-länder. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Labour ifrågasätter européers rättigheter

Labour vill se över Storbritanniens trygghetssystem efter att en tankesmedja beräknat att 50 000 rumäner och bulgarer årligen kan komma att söka arbete i landet.

Den första januari 2014 försvinner de tillfälliga EU-restriktionerna mot att rumäner och bulgarer kan söka sig till den brittiska arbetsmarknaden. Nu gör oppositionella socialdemokratiska Labour en kovändning och menar att en översyn över regelverket måste göras.

– Vi fick inte bara siffrorna fel, vi var inte tillräckligt lyhörda för människors oro, sade Ed Miliband, partiledare för Labourpartiet, i en intervju med brittiska BBC på torsdagen.

Han kritiserade den förra Labour-regeringen för att ha underskattat tidigare migrantströmmar och inte tagit frågan på allvar och vill se över reglerna för sociala förmåner till utländska arbetare.

Utspelet kommer efter att den immigrationskritiska tankesmedjan MigrationWatch UK publicerat en uppskattning över hur många rumäner och bulgarer som kan söka sig till Storbritannien för att arbeta. De beräknar att antalet kommer att uppgå till mellan 30 000 till 70 000 per år över en femårsperiod.

Förutom att de får tillgång till det brittiska socialförsäkringssystemet är Ed Miliband orolig att migranterna ska dra ned lönerna för dem som tjänar minst i dag. Han vill därför förbjuda rekryteringsbyråer som bara hyr in folk från Östeuropa. Oppositionsledaren kritiserar även arbetsgivare som betalar mindre än minimilön till utländska arbetare.

EU-regler förbjuder dock medlemsländerna att diskriminera arbetare som kommer från andra EU-länder. Alla EU-bor omfattas av det sociala trygghetssystemet i det medlemsland där de arbetar.

Tankesmedjans beräkningar baseras på migrantströmmar från andra EU-länder och på att ungdomsarbetslösheten i många andra EU-länder, som även släpper restriktionerna för rumäner och bulgarer 2014, är mycket högre än i Storbritannien.

De pekar även på de migrantströmmar från Polen som uppstod 2004 efter att landet gått med i EU – antalet polacker i Storbritannien ökade tiofalt till över en halv miljon.

I söndags väckte den brittiske kommunministern Eric Pickles uppståndelse efter att ha vägrat att delge regeringens beräkningar över hur många rumänska och bulgariska migranter man tror kommer anlända efter årsskiftet.

Premiärminister David Cameron har sedan tidigare sagt att regelverket måste ses över.

När Sverige öppnade sin arbetsmarknad för Rumänien och Bulgarien 2007 kom knappt 2000 från dessa länder under det första halvåret för att arbeta.