Eskil Erlandsson under onsdagens besök i Bryssel

Bild: Johan Tegel, svenska EU-representationen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Erlandsson vill inte peka ut skyldiga i köttskandal

Hästköttsskandalen tvingar Sverige och andra EU-länder till handling. Nu föreslås DNA-tester av köttprodukter i hela EU.

Det var i all hast på onsdagskvällen som EU:s hälsokommissionär Tonio Borg och landsbygdsministrar från Sverige, Irland, Polen, Rumänien, Luxemburg, Storbritannien och Frankrike under onsdagskvällen presenterade sitt förslag.

DNA-tester ska genomföras i mars i hela EU, för att kartlägga hur mycket hästkött som förekommer i livsmedelsprodukter som är märkta som nötkött.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) menar att livsmedelshandeln bär stort ansvar för vad som säljs över köttdiskarna. Men vilka aktörer som kan tänkas ligga bakom fusket med hästkött vill han inte kommentera närmare.

– Nej, vi är inte, kan inte, och ska inte vara poliser eller liknande, det vi fått är en redovisning kring det som nu är uppdagat, vilka som har varit aktörer och hur den kedjan har varit. Men vem som är bov, det avhåller vi oss från att uttala oss om.

Däremot sade Eskil Erlandsson att eventuella brottsutredningar kommer att koordineras av Europeiska polisbyrån, Europol, eftersom det hittills visat sig att det är många aktörer involverade och flera medlemsstater inblandade.

Beslut om testerna tas formellt i i slutet av februari när jordbruksministrarna har sitt ordinarie möte i Bryssel.