Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Socialdemokraterna vill att Fredrik Reinfeldt försvarar både den svenska EU-rabatten och minskar jordbruksdelen i EU-budgeten.

S-oro för svensk EU-rabatt

STOCKHOLM 1 februari 2013 | EU-ministern förhoppningsfull

Socialdemokraterna är tveksamma till att regeringen kommer att lyckas bevara den svenska EU-rabatten när unionens långtidsbudget avgörs på toppmötet.

Med bara några dagar kvar till att EU-ländernas stats- och regeringschefer i Bryssel ska göra upp om unionens sjuårsbudget stiger temperaturen i väntan på att ett nytt stort kompromissförslag ska läggas på förhandlingsbordet. Bakom kulisserna pågår en intensiv diskussion mellan de europeiska huvudstäderna. Inte minst mellan Berlin och Paris där François Holland och Angela Merkel med nyväckt samarbetslust och energi förbereder ett officiellt möte på tu man hand på onsdag, dagen innan toppmötet börjar.

Budgetförhandlingarna påbörjades i november men strandade närmast omgående när det stod klart att man inte kunde enas, inte minst de svenska kraven lämnades därhän. Sverige krävde då bibehållen medlemsrabatt och en bantad EU-budget, gärna i form av sänkta jordbrukssubventioner. Inför torsdagens toppmöte väljer dock EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) att tro på en lösning.

– Vi var inte nöjda med förslaget i november och det har vi varit tydliga med. Men nu börjar man om på ny kula med ett nytt förslag. Vi hoppas att alla de svenska positionerna ska bli väl tillgodosedda, säger Birgitta Ohlsson till Europaportalen på fredagen och preciserar att ett nytt förslag kommer att läggas fram på toppmötet och inte före som brukligt.

Den socialdemokratiska oppositionen upprepar sin kritik från i höstas och anser att regeringen är för dåligt förberedda.
    
– De måste skapa allianser så det finns en förståelse för att vi verkligen vill behålla den svenska rabatten, säger Marie Granlund (S) vice ordförande i riksdagens EU-nämnd.

Om du skulle välja mellan en svensk EU-rabatt eller en bantad jordbruksbudget vad skulle då vara viktigast?

– Jag tycker att man ska åstadkomma både och. En bantad jordbruksbudget är viktigt för oss men det handlar ju också om utvecklingsländerna att de inte ska bli utkonkurrerade på det sättet som de blir i dag. Den svenska rabatten är självklart i särställning. Vi lyckades under svåra premisser förhandla fram den så det kan ju inte vara så vansinnigt svårt att behålla den om man verkligen vill. Jag förstår inte varför regeringen inte gör mer, säger Granlund.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret