Hans-Peter Friedrich, Tysklands inrikesminister.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tysk minister fruktar fattigdomsflykt

Den tyske inrikesministern Hans-Peter Friedrich vill förebygga att många fattiga människor kommer till Tyskland när de sista restriktionerna för bulgarer och rumäner att söka jobb i EU försvinner.

Tyskland sällar sig nu till Storbritannien och Nederländerna i oron att ett stort antal rumäner och bulgarer kan komma att söka sig till landet när de sista restriktionerna för att arbeta i resten av EU försvinner den första januari 2014.

– [Fattigdomsflykten] tilltar, utan tvivel. Jag fruktar att utvecklingen under de kommande åren fortsätter om vi inte vidtar motåtgärder. Om människorna i Europas länder i stora antal far dit det finns mest sociala förmåner kommer vi i Tyskland att få ett stort problem, sade Hans-Peter Friedrich i en intervju med tyska Rheinische Post i helgen.

Den konservative inrikesministern riktade samtidigt en uppmaning till EU-kommissionen att ta större hänsyn till lokalbefolkningen i sin beslutsprocess och att pengar från EU:s socialfond bör användas för att förebygga flyktingströmmar från fattigare medlemsländer till rikare.

– Temat kan bli sprängstoff för den europeiska solidariteten. Om människor i Tyskland får känslan att deras solidaritet och öppenhet missbrukas och våra sociala trygghetssystem plundras kommer det att bli en berättigad ilska, sade Hans-Peter Friedrich.

Den svenska arbetsmarknadsministern Hillevi Engström (M) delar dock inte oron och tror inte att det blir någon större förflyttning av bulgarer och rumäner.