Tre presidenter: Frankrikes François Hollande, Cyperns Nicos Anastasiades och Rysslands Vladimir Putin.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Krisande Cypern hoppas på bättre bud

Efter att ha sagt blankt nej till EU:s krislån försöker Cypern hitta en öppning i Moskva och Paris.

Det blev ingen strid på målsnöret i det cypriotiska parlamentet på tisdagskvällen – alla som röstade, röstade nej till krispaketet.

– Detta är utpressning, men vi säger ja till ett reformprogram. Vi vill ha en europeisk räddning, inte europeisk förstörelse, sade Marios Karoyian, parlamentsledamot för koalitionspartiet Demokratiska partiet, rapporterar Kathimerini.

Nu letar landets politiker febrilt efter en plan B, alla partiledare samlades på onsdagsmorgonen hos president Nicos Anastasiades som efter omröstningen telefonerade med den ryske presidenten Vladimir Putin.

Den cypriotiske finansministern Michalis Sarris har åkt till Moskva. Han ska där be om ett nytt lån och förlängning av ett gammalt lån. Enligt de första rapporterna har finansministern inte lyckats få en uppgörelse med sin ryska motpart men att förhandlingar fortsätter på annat håll, rapporterar Voice of Russia.

Ryska medborgare har motsvarande cirka 170 miljarder kronor insatta på cypriotiska banker och Cypern har tidigare fått ett krislån av Ryssland. Som motkrav spekuleras det i att Ryssland får en hamn för den ryska flottan på ön och/eller rätten att borra efter naturgas runt Medelhavsön.

Samtidigt ska den ryska statsägda energijätten Gazprom ha erbjudit Cypern ett krislån, skriver New York Times.

Luxemburgs finansminister Luc Frieden sade efter tisdagskvällens omröstning att eurogruppen måste blixtinkallas.             

  – Detta är inte ett bra utfall – varken för Cypern eller för eurozonen och vi måste tillsammans leta efter alternativ till det framförhandlade krispaketet, sade Luc Frieden, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Även den franske presidenten François Hollande ska på onsdagen samtala med sin cypriotiske motsvarighet president Nicos Anastasiades “för att hitta en lösning på den svåra situationen”, rapporterar AFP.

Bankerna på Cypern håller stängt under onsdagen med möjlighet till förlängning. Om de öppnar utan en uppgörelse riskerar de att råka ut för en så kallad bankrusning där folk på en samma gång försöker ta ut sina besparingar av oro för att de ska försvinna.

Men bankerna kan å andra sidan inte hålla stängt alltför länge eftersom det skulle förhindra för landets företag och privatpersoner att bedriva verksamhet.

I början av juni löper ett lån på motsvarande knappt 12 miljarder kronor ut för den cypriotiska staten som den i nuläget inte har någon möjlighet att betala.

I morgon torsdag ska EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso åka till Moskva för ett sedan tidigare inplanerat möte.