Annons

Belgien riskerar miljardbot för budgetunderskott

Den belgiska statens köp av krisbanken Dexia kan leda till att landet får en EU-bot på motsvarande 6,3 miljarder kronor.

Belgien ligger i farozonen att bli det första euroland som bötfälls av EU för att ha brutit mot regeln som säger att budgetunderskottet inte får överstiga tre procent av bruttonationalprodukten, BNP.

Detta efter att EU:s statistikbyrå Eurostat slagit fast att köpet av den krisande franskbelgiska banken Dexia för motsvarande 45,8 miljarder kronor i slutet av 2011 måste bokföras till statsskulden. Belgiska regeringen menar å sin sida att det rör sig om en investering.

Krisköpet av banken innebär enligt Eurostat att det belgiska budgetunderskottet för 2012 ökar från tidigare beräknade tre procent till 3,7 procent.

Annons

För att undkomma att bötfällas av EU måste Belgien visa att de gjort tillräckligt för att klara underskottsmålet till nästa år.

Under en utfrågning i EU-parlamentet på torsdagen underströk eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem vikten av att euroländerna lyckas presentera tillräckliga åtgärder för att slippa betala straffavgiften på 0,2 procent av BNP.

– Om ett land […] inte kan nå treprocentsmålet måste de ha en himla bra redogörelse av varför, sade Jeroen Dijsselbloem.