Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Carl Bildt: Turkiet EU-medlem inom tio år

8 mars 2013

Utrikesminister Carl Bildt (M) tror att Turkiet kan bli EU-medlem 2023 eller tidigare. Men en lösning av Cypernfrågan är avgörande.

2023 är det hundra år sedan Turkiet bildades. Jag tror att det är premiärminister Erdogan som sagt att till dess ska man vara medlem i EU. Det är väl rimligt men det kan också gå snabbare, säger Carl Bildt till journalister efter EU-nämndens möte i riksdagen på fredagen.

Vad är det egentligen som tyder på att Turkiet vill bli EU-medlem?

– Att de säger det, säger Carl Bildt till Europaportalen.

Men räcker det för din analys att Turkiet säger det?

– Ja, vi brukar utgå från att nationer säger vad de vill, säger Carl Bildt.

Varför går förhandlingarna så sakta för Turkiet?

– Därför att ett stort antal [förhandlingskapitel] är blockerade [av EU]. Så de har inte möjlighet att gå fram överhuvudtaget. Tittar du på opinionsundersökningar [i Turkiet för ett EU-medlemskap] så har det visserligen ett minskat stöd men det är fortfarande stort, säger Carl Bildt.

Arbetar Sverige för att häva blockeringarna?

– Ja det gör vi. Men det ligger inte i Sveriges händer så att säga. Det förutsätter att man löser Ankarprotokollet och Cypernfrågan, säger Carl Bildt.

Den turkcypriotiska befolkningen i den av Turkiet ockuperade norra delen av Cypern har sedan 2004 väntat på EU-kommissionens löfte att få lättnader i handeln med EU. Men förslaget blockeras av Cyperns veto.

Kommissionens uteblivna direkthandelsförordning ledde till att Turkiet vägrade att fullfölja det så kallade Ankaraprotokollet som i sin tur är orsaken till att EU formellt har stoppat åtta förhandlingsområden i medlemskapsförhandlingarna med Turkiet.

Om Turkiet följer Ankaraprotokollet öppnas alla turkiska hamnar och flygplatser för trafik från hela Cypern vilket skulle underlätta för handel- och transport för grekcyprioterna.

Men problematiken kring Ankaraprotokollet skulle man kunna lösa i dag om man ville?

– Ja, men det är inte fullt så enkelt om man tittar på detaljerna. Men vi tittar på det också om möjliga vägar framåt i den delen, säger Carl Bildt, som hoppas att den nyvalde cypriotiska presidenten, konservative Nicos Anastasiades, när väl besluten för att lösa den ekonomiska krisen är tagna, kan ge nya förutsättningar att driva Cypernfrågan framåt.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret