Ännu får Bulgarien och Rumänien vänta på att resa passfritt inom Schengen.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Rumänien och Bulgarien för korrupta för Tyskland

Den tyske inrikesministern Hans-Peter Friedrich vill inte släppa in Rumänien och Bulgarien i passunionen Schengen.

På torsdag träffas EU-ländernas justitie- och inrikesministrar i Bryssel. Om då Rumänien och Bulgarien kräver en omröstning om att få gå med i Schengensamarbetet, som ska garantera EU-medborgare fri rörlighet över gränserna, kommer den tyske inrikesministern Hans-Peter Friedrich att lägga in sitt veto.

– Om Rumänien och Bulgarien insisterar på en omröstning kommer utspelet att stöta på det tyska vetot, sade Hans-Peter Friedrich i en intervju med tyska Der Spiegel på söndagen.

Han pekar på de EU-utvärderingar som menar att de två länderna ännu inte är mogna för att ansluta sig till Schengen och att de måste göra mer för att bekämpa korruption.

– Utvidgningen av Schengenområdet kommer bara att accepteras av våra medborgare om de grundläggande förutsättningarna säkerställs. Det är för närvarande inte fallet, sade Hans-Peter Friedrich som tillägger att han inte heller är för en delvis öppning för länderna.

Tidigare har Finland och Nederländerna hotat med veto i en eventuell omröstning om de två Balkanländerna ska få tillträde till passunionen.

Om det inte blir någon omröstning på torsdag bland justitie- och inrikesministrarna kan det möjligen ske under EU-toppmötet i nästa vecka. Blir det inte fallet lär det dröja till oktober.

Den tyske inrikesministern uttryckte i förra veckan oro för en ”fattigdomsflykt” från Rumänien och Bulgarien till Tyskland när de sista restriktionerna för att arbeta i resten av EU försvinner den första januari 2014.