Mikael Gustafsson (V) kallar ståndpunkten för en ”katastrof” och Christofer Fjellner (M) är ”oerhört besviken.” Arkivbild.

Bild: Olivier Hansen, samt EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Svenska EU-politiker: Nya jordbrukspolitiken en katastrof

Svenska parlamentariker var ytterst kritiska efter att EU-parlamentet på onsdagen antagit sin linje inför de kommande jordbruksförhandlingarna.

– Jag är inte förvånad men oerhört besviken. Ett dåligt förslag från EU-kommissionen har nu Europaparlamentet lyckats göra ännu sämre, säger EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) efter omröstningen, till Europaportalen.

Han syftar bland annat på att EU-parlamentet röstade för att förlänga EU:s sockerkvoter, stick i stäv med EU-kommissionens ursprungsförslag där kvoter och subventioner fasas ut för att skapa en mer marknadsanpassad jordbrukspolitik.

– Sockerkvoterna hade vi bestämt att vi skulle avskaffa 2015, men nu skriver vi att vi vill ha kvar dem till 2020, säger Christofer Fjellner och menar att det är en tillbakagång till en mer protektionistisk politik som försvårar handel.

Europas sockerindustri har skyddats av kvotsystemet och sockerpriserna i EU är därför ungefär dubbelt så dyra som priserna på världsmarknaden.

EU-parlamentet röstade också för att alla jordbrukssektorer ska kunna söka produktionsstöd och att det ska bestämmas i varje medlemsland, inte av EU-kommissionen. Upplägget möjliggör att EU-stöd även kan gå till tobaksodlare, vilket Christofer Fjellner är starkt kritisk till.

– Det innebär att svenska skattepengar kommer gå i bidrag till den som odlar tobak i Grekland och Italien, vilket jag inte kan försvara.
  
EU-parlamentarikern Mikael Gustafsson (V) är besviken.

– Det är en katastrof på så många plan. Vi överproducerar så att andras marknader förstörs, och vi kan göra det utan att ta hänsyn till biologisk mångfald och klimat.

EU-parlamentet röstade bland annat för att behålla exportstöd till europeiska bönder.

– Jag hade hoppats att vi i alla fall skulle få igenom bättre skrivningar kring utvecklingsländerna, men rika europeiska bönder kommer nu kunna fortsätta dumpa sin överproduktion i Afrika.

Från EU-parlamentets jordbruksutskott lät det dock annorlunda efter omröstningen.

– Idag har vi hittat rätt balans mellan trygg tillgång på mat och bättre miljöskydd, så att EU:s nya jordbrukspolitik blir ännu bättre för EU:s medborgare. Men jordbrukspolitiken har också gjorts mindre byråkratisk och rättvisare för lantbrukarna, inte minst för att hjälpa dem att klara av krisen, sade den italienske socialdemokraten Paolo De Castro, ordförande i jordbruksutskottet, i ett uttalande efter omröstningen.

Efter den över två timmar långa omröstningen med 1117 ändringsförslag kollapsade vice talman Georgios Papastamkos vars tillstånd på torsdagen fortsatt är kritiskt.   

I början av april  inleds slutförhandlingarna om jordbrukspolitiken när EU-parlamentet möter EU-ländernas jordbruksministrar och EU-kommissionen.

Det är första gången som Europaparlamentet är med och beslutar om jordbrukspolitiken som fullvärdig lagstiftare tillsammans med medlemsländerna. Efter en flera år lång process är det tänkt att förändringarna ska ta vid från år 2014, om man kan komma överens. Den senaste stora jordbruksreformen kom 2003.