Vid årets slut kan EU:s pengar ta slut.

Bild: GuySie

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU:s pengar på väg att ta slut

Utbetalningar till bland annat forskare och studenter kan tvingas ställas in om inte EU får in nya pengar.

Med start i maj kommer EU-kommissionen inte längre kunna betala räkningarna för olika EU-program, exempelvis en lång rad forskningsprojekt, utbytesprogrammet för studenter kallat Erasmus och unionens och regional- sammanhållningsfonder. Det sistnämnda går till EU:s fattigare regioner. Innan slutet av året riskerar EU att få slut på pengar.

Det fattas nämligen motsvarande 94,7 miljarder kronor i årets EU-budget som kommissionen nu kräver att medlemsländerna betalar in. En stor del av dessa pengar ska användas till att betala för innestående räkningar från 2012.

Att pengarna fattas beror på att lokala eller regionala myndigheter i vissa medlemsländer sökt stöd direkt till EU utan att gå via staten. Flera länders finansministrar vet därför inte hur mycket EU-pengar det egna landet faktiskt har begärt.

Enligt EU-fördraget är det förbjudet med en underskottsbudget. Europaparlamentet kommer därför att kräva att medlemsländerna fyller på budgeten innan de startar förhandlingarna om unionens långtidsbudget som formellt inleds i nästa vecka.

Tidigare har Nederländerna uppmanat andra EU-länder att blockera de nya budgetkraven som även Storbritannien sagt sig komma bestrida.

På måndag träffas medlemsländernas EU-ministrar i Bryssel för att diskutera budgetförhandlingarna.

--

Så här mycket pengar saknas inom respektive område, enligt EU-kommissionen (i euro):

 

Forskning och utbildning 982 600 000
Regionalstöd 9 001 100 000
Jordbruksstöd 608 500 000
Säkerhet (t.ex. gränsbevakning och migration) 128 400 000
Medborgarskap (t.ex. konsumentskydd) 15 200 000
EU:s utrikespolitik 489 500 000
Administration 0
   
Summa: 11 225 300 000