Serbiens premiärminister Ivica Dacic (tv) och Kosovos premiärminister Hashim Thaci (th) i dialog tillsammans med EU-kommissionens Catherine Ashton.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Historisk avtal öppnar EU-vägen för Serbien

Den serbiska regeringen godkände på måndagen vad som betecknas som ett historiskt avtal med Kosovo där landet indirekt erkänner Kosovo som en självständig stat.

– Det är ett erkännande av Kosovos självständighet, territoriala integritet, internationella ställning och av våra lagar och vår konstitution, sade Enver Hoxhaj, Kosovos utrikesminister, till European Voice i fredags efter att premiärministrarna från Kosovo och Serbien skrivit under det EU-förmedlade avtalet.

Förhandlingarna hade dragit ut på tiden på grund av parternas skilda uppfattningar om vilka rättigheter den serbiska minoriteten i Kosovo ska ha. I det avtalet får fyra kommuner i norra Kosovo, där majoriteten av de boende är serber, långtgående självständighet, framförallt vad gäller polis, domstolsväsen, utbildning och ekonomisk utveckling.

En annan brännpunkt har varit Kosovos möjlighet att delta i internationella organisationer som NATO och FN. Där tidigare avtalförslag sade att Serbien inte fick blockera Kosovos ansökningar står det nu bara att Serben inte får stå i vägen för Kosovos EU-integrering skriver den serbiska tidningen B92.

– Det är väldigt viktigt att det vi nu ser är ett steg ifrån det förflutna och, för båda parter, ett steg närmare Europa, sade Catherine Ashton, som lett förhandlingarna, i ett uttalande.

Serbien hoppas nu, i och med det nya avtalet med Kosovo, att de ska få ett datum för när de kan påbörja medlemskapsförhandlingarna med EU-kommissionen vid EU-toppmötet i juni i år.