Det blåser nya politiska vindar på Island. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Isländska EU-förhandlingar kan frysas

EU-kritiska partier leder stort i opinionsundersökningarna inför det isländska valet. Vinner de kan Island komma att byta inställning i de pågående EU-förhandlingarna.

Inför det isländska parlamentsvalet den 27 april leder de EU-skeptiska Självständighetspartiet och Framstegspartiet opinionsundersökningarna med 30,3 respektive 26,9 procent. Båda partierna vill att förhandlingarna om Islands EU-medlemskap ska läggas på is.

 

Men valutgången är inte given.

Annons

– Det finns många möjligheter för en koalition. Det har fluktuerat ganska mycket i de senaste opinionsmätningarna, säger Gunnar Gunnarsson, Islands ambassadör i Sverige.

Regeringspartierna, Socialdemokraterna och Grön vänster, som båda vill slutföra förhandlingarna med EU, får i valundersökningen 13,7 respektive 7,9 procent. I övrigt ligger Piratpartiet och EU-vänliga Ljus Framtid över femprocentsspärren men det finns många partier att välja på.

– Det är ett ganska unikt landskap, vi har aldrig haft så många partier, du kan välja mellan 15 olika partier, säger Gunnar Gunnarsson.

Islänningarnas EU-motstånd har sjunkit något under året men ligger i de senaste undersökningarna på 54,6 procent medan 28 procent ställer sig positivt till EU-medlemskap. Majoriteten, 54 procent, vill ändå avsluta samtalen med EU.