Hoppa till artikelns andra spalt.

OECD varnar för allvarlig bankkris i Slovenien

Den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD hyser oro för bankerna i eurolandet Slovenien.

– Slovenien står inför en allvarlig bankkris pådriven av överdrivet risktagande, svag bolagsstyrning i statligt ägda banker och otillräckligt effektiva övervakningsverktyg, heter det i en rapport från OECD publicerad på tisdagen.

Samarbetsorganisationen varnar för att kostnaderna för att fixa landets krisande banksektor kan bli “signifikant högre” än tidigare beräknats. De till största delen statsägda bankerna har motsvarande närmare 60 miljarder euro i så kallade dåliga lån – vilket ungefär är en femtedel av landets bruttonationalprodukt, BNP.

OECD slår även larm om att landets statsskuld kan nå 100 procent av BNP år 2025 om inget görs. I år beräknas Sloveniens ekonomi krympa med 2,1 procent.

Det har sedan tidigare spekulerats i att Slovenien kan bli det sjätte eurolandet som måste begära ett krislån för att klara ekonomin.