Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Det kommer bli svårare för EU-medborgare att få arbetstillstånd i Schweiz. Arkivbild.

Schweiz stryper arbetsinvandring från EU-länder

BRYSSEL 25 april 2013 | ”Ingen ovänlig handling gentemot EU”

Ett schweiziskt beslut att begränsa antalet arbetstillstånd för EU-medborgare väcker kritik i Bryssel.

Den schweiziska regeringen, Förbundsrådet, beslutade på onsdagen att förlänga en redan gällande ”ventilklausul” för att minska arbetsinvandringen från åtta EU-länder. Från och med första maj förlängs klausulen med ett år. Med start i juni utvidgas den dessutom till att gälla ytterligare 17 EU-länder.

Förbundsrådet motiverade åtgärden med att mellan 60 000 och 80 000 personer årligen migrerar till landet. I dag bor 1,2 miljoner personer från EU-länderna i Schweiz

– Den ihållande höga invandringen har positiva såväl som negativa följder – exempelvis på ekonomi och arbetsmarknaden, på socialförsäkringen, fysisk planering, bostadsmarknaden och infrastrukturen, heter det i ett uttalande från Förbundsrådet.

Från Bryssel kommer dock kritik mot åtgärden. EU:s utrikeschef Catherine Ashton säger i ett uttalande att hon ”beklagar den schweiziska regeringens beslut” att förlänga begränsningarna för den fria rörligheten.

Sedan 1999 har EU och Schweiz ett avtal om rörelsefrihet för EU-medborgare i landet. Avtalet innehåller en skrivelse om att Schweiz får införa begränsningar om antalet EU-bor som under ett år söker sig till landet överstiger medeltalet under de tre föregående åren med minst tio procent. Denna tröskel kommer att överstigas i år.

Catherine Ashton kritiserar att beslutet särbehandlar EU-medborgare från olika medlemsländer.

Även från EU-parlamentet kommer liknande kritik.

– Det var ett mycket beklagligt beslut och Europaparlamentet menar att en sådan hållning helt klart bryter mot avtalet mellan EU och Schweiz, sade Rafał Trzaskowski, den konservativa EPP-gruppens ansvarige för Schweiz i inremarknadsutskottet.

Men enligt den schweiziska justitieministern Simonetta Sommaruga är beslutet ”ingen ovänlig handling gentemot EU", rapporterar Neue Zürcher Zeitung.

Ventilklausulen gäller som längst till 31 maj 2014 då Schweiz enligt avtalet med EU inte längre får begränsa arbetsinvandringen.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret