Den portugisiske premiärministern Pedro Passos Coelho pressas att spara in upp till motsvarande elva miljarder kronor. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tyskland och EU pressar Portugal

Efter att den portugisiska författningsdomstolen underkänt delar av ett sparpaket tvingas regeringen hitta nya åtstramningar för att klara budgeten. De opinionsledande socialisterna kräver nyval.

– [Författningsdomstolens utfall har] mycket allvarliga konsekvenser för hela landet. Vi måste göra allt för att undvika ett andra krislån, sade den konservative premiärministern Pedro Passos Coelho i ett tal på söndagskvällen där han utlovade förslag på nya besparingar inom utbildning, hälsovård, det sociala trygghetssystemet och statliga bolag inom de närmsta veckorna.

I fredags kväll underkände den portugisiska författningsdomstolen fyra av de nio åtgärderna i regeringens budget för 2013 som utgör en del av kraven i det krislån som landet fick 2011. Utfallet innebär att upp till motsvarande elva miljarder kronor måste sparas in på andra sätt.

EU-kommissionen välkomnade efter talet premiärministerns löften om snabba åtgärder.

– Varje avvikelse från sparprogrammets mål […] skulle i själva verket motverka de ansträngningar som redan gjorts […] och förlänga svårigheterna i omställningen, hette det i ett uttalande sent på söndagskvällen.

Även den tyske finansministern Wolfgang Schäuble manar på den portugisiska regeringen.

– Portugal måste efter utfallet [från författningsdomstolen] nu vidta nya åtgärder, sade Wolfgang Schäuble till Bayerischer Rundfunk på måndagsmorgonen.

Samtidigt kräver den socialistiske oppositionsledaren António José Seguro nyval.

– Vägen ut är nyval. Val är, speciellt nu, är en lösning för det svåra problem och för den svåra krisen som vi har, sade António José Seguro som leder i opinionsundersökningarna över regeringspartiet med åtta procentenheter, rapporterar Público.

Premiärminister Pedro Passos Coelho klarade i onsdags i förra veckan sin fjärde förtroendeomröstning i parlamentet, men ska enligt uppgift ha sagt att det vore omöjligt att sitta kvar i regeringsställning om författningsdomstolen underkände budgeten.

Det var landets president Aníbal Cavaco Silva som vid årsskiftet skickade 2013 års budgetförslag till författningsdomstolen med motiveringen att delar av det strider mot grundläggande rättigheter.

Författningsdomstolens beslut fick räntan på tioåriga portugisiska statsobligationer att stiga till 6,6 procent, farligt nära den sjuprocentsnivå som anses ekonomiskt ohållbar.