Hoppa till artikelns andra spalt.

Frankrike och Tyskland lanserar ”Ny giv” mot arbetslöshet

De två EU-länderna vill med en ny plan bekämpa den rekordhöga ungdomsarbetslösheten i medlemsländerna.

I förslaget ”En ny giv för Europa” som presenteras i slutet av månaden föreslås att pengar från Europeiska investeringsbanken, EIB, ska användas för att främja utbildning, arbetslivsträning och praktikplatser för unga, skriver Rheinische Post.

Planen bygger på ett tidigare förslag från EU-kommissionen där sex miljarder euro, motsvarande drygt 50 miljarder kronor till och med 2020 ska satsas för att få ned ungdomsarbetslösheten. Dessa pengar ska enligt planen användas som säkerhet av EIB vilket leder till att summan kan tiodubblas med hjälp av ytterligare lån.

I mars 2013 var den genomsnittliga ungdomsarbetslösheten i EU 23,5 procent, men med stora skillnader mellan olika medlemsländer – från 7,6 procent i både Tyskland och Österrike till 59,1 procent i Spanien och 55,9 procent i Grekland.

Den 28 maj presenteras planen i Paris av franske sysselsättningsministern Michel Sapin och hans tyska kollega Ursula von der Leyen. Den nya given syftar på de reformer som genomfördes i USA på under den ekonomiska krisen 1930-talet.