Tyska förbundskanslern Angela Merkel och franske presidenten François Hollande. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Fransk-tyskt förslag ger euroländerna fastare ledning

I sitt första gemensamma förslag tar Tysklands Angela Merkel och Frankrikes François Hollande steg mot en euroregering.

I ett gemensamt uttalande på torsdagen vill de två europeiska ledarna efter EU-valet 2014 stärka styret av eurogruppen som i och med den ekonomiska krisen fått allt större inflytande över politiken i euroländerna.

– Vi är eniga om att det ska bli fler europeiska toppmöten med en fulltidsordförande för eurogruppen, sade den franske presidenten François Hollande under en gemensam presskonferens i Paris på torsdagen.

De föreslår ”en heltidsordförande för eurogruppen som kan stödja sig på omfattande resurser och möjligheten att ge i uppdrag till andra ministrar, som sysselsättnings- och social- forsknings- och ekonomiministrar, att ta fram frågor på andra områden i eurozonen.”

I dag leds eurogruppen av Jeroen Dijsselbloem vars huvuduppdrag är att vara finansminister i Nederländerna.

För två veckor sedan förde den franske presidenten fram liknande planer.

De vill dessutom stärka rollen för arbetsmarknadens parter, både på nationell och europeiska nivå. På EU-planet skulle detta innebära mer regelbundna dialoger och en större användning av de så kallade sociala trepartstoppmötena där arbetsgivare och- tagare, EU-kommissionen och det roterande ordförandeskapet träffas minst en gång per år i samband med EU-toppmötet i mars.

Samarbetet mellan de två har hittills inte varit friktionsfritt och trots en enad front på torsdagens arbetsmöte i Paris blev det troligtvis inte bättre av att Angela Merkel under presskonferensen vid ett tillfälle blandade ihop François Hollande med den förre franske presidenten François Mitterrand.

Sprickan blev än tydligare när Angela Merkel höll med EU-kommissionen om att det behövs långtgående reformer i Frankrike, något som François Hollande dagen innan rasade emot.

– Vi gick med på att ge Frankrike ytterligare två år för att minska sitt underskott till tre procent […] och tillsammans med det förväntningen att reformer kommer att genomföras. Det går hand i hand, sade Angela Merkel.

Förslagen ska diskuteras på EU-toppmötet i slutet av juni.