Isländska huvudstaden Reykjavik får snart se en ny regering. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Island lägger EU-förhandlingar på hyllan

Den nytillträdda isländska regeringen väntas besluta om att lägga EU-förhandlingarna på is till dess en folkomröstning äger rum.

I dag onsdag ska enligt uppgifter i tidningen Morgunblaðið det nya isländska regeringssamarbetet presenteras. Den blivande koalitionsregeringen består av de två valvinnande oppositionella Självständighetspartiet och Framstegspartiet som båda står till höger om mitten. Ny statsminister blir Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, partiledare för Framstegspartiet.

Den nya regeringen kommer enligt tidningen att lägga de isländska regeringsförhandlingarna på is tills en folkomröstning hålls i frågan. När och om en sådan kommer till stånd är dock i dagsläget oklart.

Isländska ambassaden i Stockholm bekräftar det nya regeringssamarbetet men meddelar att man inte kan kommentera enskilda frågor innan regeringen formellt antagits.

De båda partierna gick till val på bland annat att skjuta upp landets EU-förhandlingar som tidigare hade återupptagits av den förra vänstermittenregeringen. Den nya regeringen ska enligt uppgift bland annat fokusera på lägre skatter och förenklat skattesystem.

En majoritet av islänningarna är i opinionsundersökningar negativa till EU-medlemskap.