Hoppa till artikelns andra spalt.

Stort stöd för spanska protester

Närmare två tredjedelar av spanjorerna ställer sig bakom proteströrelsen ”de indignerade” som åter börjat ta till gatorna.

I förra veckan firade den spanska proteströrelsen ”De indignerade” eller femtonde-maj-rörelsen tvåårsjubileum efter startskottet 15 maj 2011. På flera torg runt om i Spanien samlades demonstranter, men i betydligt mindre antal än för två år sedan då sammanlagt mellan 6,5 och 8 miljoner spanjorer beräknas ha deltagit i protesterna.

Annons

I en opinionsundersökning för spanska tidningen El País räkning svarade 63 procent av de 14 000 tillfrågade att de stödjer rörelsen. Stödet är ungefär lika stort som för två år sedan.

Samtidigt visar en annan undersökning fallande stöd för de två traditionellt största partierna – det regerande borgerliga Partido Popular och socialdemokratiska PSOE på bekostnad av de två utmanarna vänsterpartistiska IU och socialliberala UPyD.