Annons

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso skakar hand med USA:s säkerhetsministern Janet Napolitano i Washington vid toppmötet mellan EU och USA 28 november 2011.

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-kommissionen vek sig för USA:s internetövervakning

EU-kommissionen lät sig påverkas av amerikanska lobbyister att ta bort ett lagförslag som skulle hindrat USA:s nyligen avslöjade internetövervakning av EU-medborgare.  

Trots varningar från EU:s rättighetskommissionär Viviane Reding valde en stor majoritet av unionens 27 kommissionärer att gå på den amerikanska linjen och ta bort en klausul som skulle ha förbjudit USA att internetspionera på europeiska medborgare. Ursprungligen skulle lagförslaget ha ingått i EU:s nya dataskyddsdirektiv som presenterades i slutet av januari 2012.

Det rapporterar brittiska Financial Times som citerar tre höga EU-tjänstemän och en rad dokument. Enligt en av tjänstemännen ska kommissionen ha velat undvika att bråka med USA inför de kommande förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan EU och USA.

– Vi vill inte ha några komplikationer på detta område, sade den anonyme tjänstemannen, till tidningen.

En annan motivering till kommissionens beslut att ta bort klausulen var att de flesta servrar där data om EU-medborgare sparas ligger i USA.

Förslaget som röstades bort, kallad anti-Fisa-klausulen, skulle ha ogiltigförklarat krav från amerikanska myndigheter att tvinga teknologi- och telekomföretag att lämna över data om EU-medborgare.

Kommissionen ska ha ändrat sig efter en stor lobbykampanj från högt uppsatta amerikanska tjänstemän och politiker, bland annat säkerhetsministern Janet Napolitano.

Även en rad ledande amerikanska IT-företag ska enligt tidningen ha arbetat nära Obama-administrationen i kampen för att få EU att ta bort klausulen. För dem handlade om att slippa förhålla sig till två olika regleringar på området – en amerikansk och en europeisk.  

Spionprogrammet Prism, där amerikanska säkerhetsmyndigheter NSA har tillgång till EU-medborgares data via företag som Google, Facebook och Apple, avslöjades i förra veckan av bland annat brittiska The Guardian.

Europaparlamentet väntas ta ställning till EU-kommissionens föreslagna dataskyddsdirektiv under hösten.