Den nederländska liberalen Sophia in 't Veld gick till hårt angrepp på kommissionen. Arkivbild.

Bild: Europaparlametet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Europeisk oro för USA:s internetövervakning

Europaparlamentet framförde på tisdagen kritik mot den i dagarna avslöjade amerikanska globala övervakningen av internet. EU-kommissionen lovade ta upp frågan med USA i slutet av veckan.

I en blixtinkallad debatt i EU-parlamentet i Strasbourg på tisdagsmorgonen kritiserade flera EU-politiker det amerikanska spionprogrammet Prism som via företag som Google, Facebook och Apple har övervakat europeiska medborgares persondata. Nyheten om USA:s globala övervakning av internet publicerades i fredags av bland andra brittiska The Guardian.

– Program som det så kallade Prism […] äventyrar potentiellt den grundläggande rättigheten till privatliv och dataskydd för EU-medborgare, sade EU:s hälsokommissionär Tonio Borg i inledningen av debatten.

Han tillade att Prism troligen kommer att förstärka oron hos EU-medborgare vad gäller användandet av persondata på nätet och att det inte är acceptabelt att amerikanska medborgare skyddas mot USA:s övervakning medan europeiska inte gör det.

Från parlamentets två största politiska grupper, konservativa EPP och socialdemokratiska S&D kom liknande kritik – i lika försiktiga ordalag. Partigrupperna företräddes under debatten inte av sina ordförande utan av lägre rankade EU-parlamentariker som fick ta debatten.

Den liberala EU-parlamentarikern Sophia in ’t Veld var desto mer upprörd. Hon började med att kritisera kommissionen för att ha skickat sin hälsokommissionär Tonio Borg och inte ordförande José Manuel Barroso eller rättighetskommissionär Viviane Reding.

– Varför är inte de viktigaste europeiska politiska ledarna här? Vi sviker de europeiska medborgarna, sade Sophia in ’t Veld som även riktade kritik mot att så få EU-parlamentariker kommit till debatten.

Hon pekade på ett tidigare fall där det uppdagades att USA dataspionerat i EU och att kommissionen inte svarar på de frågor hon ställer den om övervakning och persondata.

– Att ställa frågor till kommissionen är som att prata med en vägg. Jag har en lång lista med obesvarade frågor, sade Sophie in ’t Veld.

Senare på förmiddagen under en presskonferens i samma byggnad krävde gruppledaren för S&D Hannes Swoboda att EU-kommissionen och Europeiska rådet lämnar ut allt de vet om det amerikanska spionprogrammet.

På torsdag och fredag träffas företrädare från EU och USA på Irland och då ska EU:s rättighetskommissionär Viviane Reding och inrikeskommissionär Cecilia Malmström ta upp frågan om övervakningen med amerikanska företrädare.

Den 19 juni ska Viviane Reding återrapportera till EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter, Libe.