Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Möjligheten för Sverige att självt bestämma över smaktillsatser i snus tog ett steg framåt när ett utskott i Europaparlamentet på tisdagen röstade ja till förslaget. Arkivbild.

Fortsatt EU-hopp för svenskt snus

STOCKHOLM 18 juni 2013 | Europaparlamentet delat om snusexport

Låt svenskarna smaksätta sitt snus själva anser ett utskott i Europaparlamentet. Men utskotten är delade i den mer kontroversiella exportfrågan. Sannolikheten att Sverige självt får bestämma över snussmakerna är dock mycket större än att Sverige ska tillåtas att exportera snus till andra EU-länder.

Utskottet för inre marknad och konsumentskydd beslutade på tisdagen att Sverige själv borde få ta ställning till vilka smaktillsatser som ska finnas i snus. Dagens omröstning går emot EU-kommissionens förslag att EU ska bestämma smaktillsatserna i snus.

– Jag är mycket nöjd. Svenskt snus har en smak, och det har kommissionen inte rätt att reglera, säger Olle Schmidt (FP) i ett uttalande.

I samma utskott behandlades också förslaget om att tillåta svensk snusexport till andra EU-länder. Det blev dock nedröstat.

Tvärtom, svarade utskottet för internationell handel som också behandlade exportfrågan. Där ställde sig utskottet bakom det svenska förslaget att tillåta snusexport.

– Det visar att regeringen gav upp alldeles för lätt, när folkhälsominister Maria Larsson (KD) i förra veckan meddelade att hon kommer att släppa exportfrågan, säger Christian Engström (PP) i ett uttalande.

10 juli röstar det viktiga miljöutskottet som är huvudutskott för tobaksdirektivet. De har tidigare uttryck motstånd mot svensk snusexport.

Till Dagens Nyheter säger en "EU-källa" att EU-ländernas ministrar för sin del på fredag kommer att ställa sig positiva till att Sverige självt ska besluta om smaktillsatser i snus. Däremot anses en svensk snusexport sakna tillräckligt stöd bland regeringarna.

Europaparlamentets behandling av snusfrågan i fem olika utskott ingår i parlamentet förberedelser inför de slutförhandlingar om tobaksdirektivet som ska hållas med EU-ländernas regeringar senare i år. Hur parlamentet kommer att ställa sig i de olika snusfrågor avgörs när utskotten är klara och frågan tagits upp i parlamentets plenum i oktober.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret