Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Islands EU-äventyr över för denna gång

Den isländske utrikesministern Gunnar Bragi Sveinsson meddelade EU vid sitt besök i Bryssel att ett medlemskap inte längre är aktuellt för Island.

– Det är precis så här demokrati fungerar. Mitt huvudsyfte här är att berätta för EU-kommissionen att regeringen tagit detta beslut att lägga förhandlingarna på is. Vi är en del av Europa och vi vill göra vad vi kan för att stärka våra band på andra sätt, sade den liberale isländske utrikesministern Gunnar Bragi Sveinsson när han på sitt första utlandsbesök i förra veckan var i Bryssel för att träffa EU:s utvidgningskommissionär Štefan Füle.

Kommissionären blev besviken över beskedet.

– Det var inte lätt för mig som person som var med från början [av förhandlingarna]. Men jag respekterar också utan tvekan valda representanters beslut och medborgarnas vilja, sade Štefan Füle.

Island fick för knappt en månad sedan en ny regering bestående av de två valvinnande oppositionella Självständighetspartiet och Framstegspartiet som båda står till höger om mitten. De hade gått till val på att bland annat avblåsa medlemskapsförhandlingarna. Dessutom har de utlovat en folkomröstning i frågan. I dägsläget är det dock oklart när en sådan skulle äga rum.