Den tjeckiske premiärministern Petr Nečas tvingas avgå sedan hans två koalitionspartner dragit tillbaka sitt stöd. Arkivbild.

Den tjeckiske premiärministern Petr Nečas tvingas avgå sedan hans två koalitionspartner dragit tillbaka sitt stöd. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Korruptionsskandal kastar Tjeckien in i politisk turbulens

En omfattande korruptionsskandal tvingar Tjeckiens premiärminister Petr Nečas bort från sin post. Nu väntar ny politisk turbulens i landet som kan sluta i nyval.

I dag måndag lämnar den tjeckiske borgerlige premiärministern Petr Nečas sin post efter att flera honom närstående medarbetare gripits i ett omfattande tillslag av landets antikorruptionspolis i förra veckan.

Enligt landets författning måste hela regeringen avgå men Petr Nečas vill inte utlysa nyval. Det är den socialdemokratiske presidenten Miloš Zeman som utser premiärminister. De två träffas i kväll. Zeman har tre försök att hitta en regeringsbildare – annars blir det nyval, något som oppositionspartierna socialdemokratiska ČSSD och kommunistpartiet kräver.

Det är dessutom oklart att en ny regering ledd av en politiker från Nečas borgerliga ODS-parti kan få tillräckligt stöd i parlamentet. I opinionsundersökningar leder ČSSD.  

I polistillslaget beslagtogs motsvarande mellan 40 och 50 miljoner kronor i kontanter och tiotals kilo guld, rapporterar statliga radion Český rozhlas. Jana Nagyová, Petr Nečas, högra hand har under tiden häktats och riskerar ett femårigt fängelsestraff för korruption och för att för egen vinning ha beordrat landets underrättelsetjänst att spionera på olika personer.

Även Petr Nečas fru Radka Nečasová, som han sedan en vecka ligger i skillsmässa med, ska ha varit en av de övervakade av polisen.

Petr Nečas mittenhögerkoalition kom till makten för tre år sedan med löften om att bekämpa korruption i landet. I flera opinionsundersökningar har tjeckerna rankat korruption som den största faran mot landet.