Hoppa till artikelns andra spalt.

Svenska lärare långt ner i OECD-ländernas löneliga

Sverige satsar minst på utbildning jämfört med övriga nordiska länder och lärarlönerna är lägre än i krisande euroländer. Det visar en färsk OECD-rapport.

Sverige spenderar minst andel av sin ekonomi på läroanstalter av de nordiska länderna. 6,45 procent av svenska bruttonationalprodukten BNP att jämföra med topplandet Danmarks 8 procent. Det är dock en ökning från 1995 då drygt 6 procent av den svenska BNP:n gick till utbildning. Det visar siffror från den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD:s årliga utbildningsrapport som presenterades på onsdagen.

Lärarlönerna i de 34 OECD-länderna har mellan 2009 och 2011 minskat med runt fyra procent. Svenska lärares löner befinner sig på 24:e plats efter kollegorna i krisländer som Portugal, Spanien och Italien.

– Som rapporten bekräftar, att skära ned på utbildning i allmänhet och på lärarlöner i synnerhet, kan hindra våra mål att tillhandahålla effektiva och högkvalitativa utbildningssystem, sade EU:s utbildningskommissionär Androulla Vassiliou i en kommentar.

Även från Lärarförbundet kommer kritik mot de låga lärarlönerna i Sverige.

– Jag ser tyvärr en dyster upprepning av förra årets siffror. Det är mycket allvarligt att svenska lärare fortsätter att spela i bottenligan i jämförelse med sina kollegor i andra länder. På sikt är detta ett hot mot Sveriges konkurrenskraft, sade Eva-Lis Sirén, Lärarförbundets ordförande, i ett uttalande.