Tre finansministrar i samtal: Nederländernas Jeroen Dijsselbloem, Sverige Anders Borg och Frankrikes Pierre Moscovici. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sverige fick gehör för ny banklag

EU:s medlemsländer har enats om en ny banklag om hur krisande banker ska hanteras i framtiden. Finansminister Anders Borg är nöjd med att staten kan gå in och ta över banker i kris.

Sent på natten till torsdag enades EU-ländernas finansministrar om hur europeiska banker i framtiden ska räddas om de riskerar att gå omkull. Huvudsyftet är se till att inte skattebetalarnas pengar används för att rädda banker vilket de tidigare gjorts i eurokrisen, bland annat på Irland.

– Överenskommelsen i natt utgör en viktig milstolpe i våra ansträngningar att bryta den onda cirkeln mellan bankerna och [skattebetalarna], sade den irländske finansministern Michael Noonan som ledde förhandlingarna.

Under midsommarhelgen fick finansministrarna kasta in handduken efter att inte har lyckats komma överens i frågan. Vissa länder, som Finland och Tyskland, har velat ha så enhetliga regler som möjligt, medan andra, som Sverige och Frankrike, kämpat för mer flexibilitet i regelverket.

Finansminister Anders Borg (M) accepterade uppgörelsen men oroas att den riskerar att medföra högre kostnader för banker.

– Det betyder ju sannolikt att det blir hårdare krav på bankerna att ta mindre risker. Det är klart att det kommer att verka dämpande på deras utlåning. Som väl avvägd kompromiss kan vi leva med det här. Ur svensk synpunkt har vi starka banker och vi ska överväga om vi ytterligare behöver skärpa kraven på bankerna. Sedan är det i grund och botten bra att de som finansierar bankerna också får säkra att man inte tar för stora risker i banksystemet, sade Anders Borg, rapporterar Yle.

Uppgörelsen innebär ägarna i första hand ska betala, sedan investerarna och bankkonton som innehåller mer än 100 000 euro.

Den största stötestenen för svenskt vidkommande har varit andra EU-länders motstånd mot att staten tillfälligt ska kunna gå in och ta över en vacklande bank för att senare vid godare tider sälja tillbaka den till marknaden.

– Det kommer att finnas möjlighet att staten går in och ta över banker i kris sedan de har genomfört en bail in, sade Anders Borg, enligt Dagens Nyheter.

Nu inleds slutförhandlingar med EU-parlamentet som för en månad sedan enades om sin ståndpunkt.

– Det är ett välkommet steg att finansministrarna i natt enats om en gemensam position i frågan om ny europeisk bankkrislagstiftning. Jag ser nu fram emot att skyndsamt inleda slutförhandlingar med rådet så att vi kan få en ny lagstiftning på plats så snart som möjligt, sade EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) som är parlamentets huvudförhandlare i frågan.