Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Den nederländske utrikesministern Frans Timmermans. Arkivbild.

“Tiden för djupare EU-samarbete är förbi”

BRYSSEL 24 juni 2013 | Listar 54 punkter för ökad nationell makt

Den nederländska regeringen vill sätta stopp för mer maktöveröverföring till Bryssel.

Sedan en tid tillbaka seglar Nederländerna tillsammans med Storbritannien upp som ett av de mest EU-kritiska medlemsländerna. I en utvärdering, som offentliggjordes i fredags, över EU:s befogenheter ställer sig den nederländska regeringen mycket negativ till att i framtiden ge mer makt till Bryssel.

”Tiden av en allt närmare union på alla möjliga politikområden är förbi, detta är den bestämda övertygelsen hos regeringen”, skriver Nederländerna utrikesminister Frans Timmermans till underkammaren i landets parlament.

Frans Timmermans menar att det ledande mottot ska vara: ”Europeiskt det som måste vara europeiskt och nationellt det som kan vara nationellt”.

Regeringen har efter en omfattande rådfrågning hos olika organisationer kommit fram till en lista med 54 punkter som tar upp politikområden som bör föras tillbaka till medlemsländerna.

Bland annat kritiseras kommissionens olika rekommendationer inom områden där den inte har något mandat.

Den nederländska regeringen vill ta tillfället i akt när den nya kommissionen tillträder efter EU-valet 2014 att sätta sina punkter på den europeiska dagordningen. Under sitt ordförandeskap i EU första halvåret 2016 vill de ytterligare lägga krutet på att dra tillbaka makt från Bryssel till medlemsländerna.

Listan ska utgöra en bakgrund till vidare diskussioner med andra medlemsländer som hyser liknande åsikter. Storbritannien räknas dit. Men även Sverige, som är det EU-land som oftast anser att Bryssel vill bestämma om frågor som snarare bör beslutas på nationell nivå, lär vara intresserat av en sådan diskussion.

Den brittiske utrikesministern William Hague förbereder en liknande lista som ska vara klar nästa år.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret