Annons

Den nederländske utrikesministern Frans Timmermans. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

“Tiden för djupare EU-samarbete är förbi”

Den nederländska regeringen vill sätta stopp för mer maktöveröverföring till Bryssel.

Sedan en tid tillbaka seglar Nederländerna tillsammans med Storbritannien upp som ett av de mest EU-kritiska medlemsländerna. I en utvärdering, som offentliggjordes i fredags, över EU:s befogenheter ställer sig den nederländska regeringen mycket negativ till att i framtiden ge mer makt till Bryssel.

”Tiden av en allt närmare union på alla möjliga politikområden är förbi, detta är den bestämda övertygelsen hos regeringen”, skriver Nederländerna utrikesminister Frans Timmermans till underkammaren i landets parlament.

Frans Timmermans menar att det ledande mottot ska vara: ”Europeiskt det som måste vara europeiskt och nationellt det som kan vara nationellt”.

Regeringen har efter en omfattande rådfrågning hos olika organisationer kommit fram till en lista med 54 punkter som tar upp politikområden som bör föras tillbaka till medlemsländerna.

Bland annat kritiseras kommissionens olika rekommendationer inom områden där den inte har något mandat.

Den nederländska regeringen vill ta tillfället i akt när den nya kommissionen tillträder efter EU-valet 2014 att sätta sina punkter på den europeiska dagordningen. Under sitt ordförandeskap i EU första halvåret 2016 vill de ytterligare lägga krutet på att dra tillbaka makt från Bryssel till medlemsländerna.

Listan ska utgöra en bakgrund till vidare diskussioner med andra medlemsländer som hyser liknande åsikter. Storbritannien räknas dit. Men även Sverige, som är det EU-land som oftast anser att Bryssel vill bestämma om frågor som snarare bör beslutas på nationell nivå, lär vara intresserat av en sådan diskussion.

Den brittiske utrikesministern William Hague förbereder en liknande lista som ska vara klar nästa år.