Turkisk minister i hetsig offensiv mot EU

I franka ordalag går den turkiske EU-ministern tillika EU-förhandlaren Egemen Bağış till hårt angrepp mot Europaparlamentariker. Samtidigt hyllar han landets premiärminister som den mest karismatiske och starkaste ledaren i världen.

 

I ett uttalande på måndagen anklagar Egemen Bağış EU-parlamentariker för ”irrationella, absurda, obalanserade och ologiska uttalanden” om de senaste veckornas händelser i Turkiet där tusentals människor protesterat på gatorna. Han hoppas att de europeiska politikerna ”återfår sitt förnuft så snart som möjligt” och att ”EU-tjänstemännen sätter stopp för det”.

”Det är nonsens att en del europeiska parlamentariker och tjänstemän tror att avbrytandet av Turkiets EU-medlemskapsprocess skulle vara ett hot mot Turkiet. Att avbryta Turkiets EU-medlemskapsprocess är i själva verket inte ett hot mot Turkiet, utan mot EU”.

”Turkiet har den mest reformistiska och starkaste regeringen i Europa och den mest karismatiske och starkaste ledaren i världen. Om någon har problem med detta är jag verkligen ledsen”, sade Egemen Bağış som samtidigt menar att det inte finns något statligt våld i landet.

Den turkiske EU-ministern Egemen Bağış som även leder medlemskapsförhandlingarna med EU har tidigare gjort sig känd för sina kontroversiella uttalanden. Europaportalen rapporterade i februari om hans jämförelse mellan folkmordet på armenier och masturbation.