Annons

Den brittiske liberale koalitionsledaren Nick Clegg är EU-förespråkare. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Avbräck för Camerons EU-planer

Den brittiske premiärministern David Camerons planer på en EU-omröstning ser alltmer fjärran ut efter att koalitionspartnern Nick Clegg sagt nej till att spika ett datum. På fredag röstar landets underhus om en motion som ska lagfästa folkomröstningen.

Nick Clegg, partiledare för brittiska Liberaldemokraterna och vice premiärminister, sade på måndagen att David Camerons konservativa Tory ”talar för sig själva” och inte till folket när det gäller den utlovade EU-omröstningen 2017.

– [Tory] kan i ökande grad bli ut-partiet. Vi är otvetydigt, och kommer så förbli, in-partiet. De vill nu välja ett lätt godtyckligt datum i kalender ur tunna luften för att hålla en folkomröstning om en illa definierad process om så kallade omförhandlingar, sade Nick Clegg och syftade på fredagens debatt i det brittiska underhuset där en motion som ämnar göra den brittiska EU-omröstningen till lag ska diskuteras.

Men de flesta ledamöter från både socialdemokratiska Labour och Liberaldemokraterna har sagt att de ska lägga ned sina röster med motiveringen att motionen bara handlar om Camerons försök att göra sina EU-kritiska partikamrater till lags.

– Vi kommer inte att slösa tid på att hjälpa de konservativa att hänge sig åt sina egna interna fejder i underhuset på fredag, sade Nick Clegg.

David Cameron uppmanade dock alla ledamöter att rösta.

– Jag stödjer [motionen] helt och håller. Det är min politik omskriven i lag. Och jag säger till alla ledamöter: gå dit och rösta, sade David Cameron från en resa i Pakistan.

Såvida både Labour och Liberaldemokraterna lägger ned sina röster är det troligt att motionen går igenom i underhuset. Men de båda partierna kommer sannolikt att försöka fördröja den andra omröstningen i överhuset så att den blockeras – en inte ovanlig taktik i brittisk politik där motioner från enskilda ledamöter sällan blir lag. Och även om den skulle bli det kan en framtida regering riva upp lagen.

Men en rad socialdemokratiska ledamöter från Labour stödjer motionen och dess störste private donator, John Mills, varnar samtidigt att partiet riskerar att förlora väljare om man inte ställer sig bakom en om folkomröstning.

Förutsättningen för att det ska bli en brittisk EU-omröstning innan slutet på 2017 är att de konservativa vinner 2015 års parlamentsval. Men enligt de senaste opinionsundersökningarna ligger Tory mellan fem och tio procentenheter efter Labour som får knappt 40 procent av stödet. Liberaldemokraterna stöds av runt en tiondel av de tillfrågade.

En brittisk lag från 2011 gör dock gällande att en folkomröstning måste äga rum innan ett eventuellt framtida EU-fördrag som för över mer makt till Bryssel kan träda ikraft.