Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Algirdas Šemeta, en av två EU-kommissionärer ansvariga för den nya europeiska åklagarmyndigheten.

Ny europeisk åklagarmyndighet ska straffa budgetbedragare

BRYSSEL 17 juli 2013 | 4,4 miljarder myglas bort

För att lättare kunna komma åt dem som fifflar med EU-budgeten vill kommissionen sätta upp en ny åklagarmyndighet. 

Varje år beräknas EU-budgeten utsättas för bedrägerier för motsvarande 4,4 miljarder kronor, med en troligen större mörkersiffra. Nu vill kommissionen sätta upp en europeisk åklagarmyndighet för att komma åt fifflarna.

– Europeiska åklagarmyndighetens enda syfte är att skydda EU-budgeten från kriminella handlingar. De uppskattade 2500 fall [av bedrägeri mot EU-budgeten] som behandlas varje år kommer får större framgång än vi ser i dag, sade EU:s skattekommissionär Algirdas Šemeta när han och rättighetskommissionär Viviane Reding på onsdagen presenterade förslaget.

Åklagarmyndighetens uppgift kommer att vara att utreda, åtala och döma i brott mot EU-budgeten. Myndigheten kommer verka i nära samarbete med nationella motsvarigheter där rättegångarna ska äga rum.

Mellan 2006 och 2011 har i genomsnitt knappt hälften av misstänkt bedrägeri mot EU-budgeten kunnat beivras i medlemsländerna. En gränsöverskridande myndighet, där bevis insamlade i ett medlemsland kan användas i ett annat, kommer bli effektivare menar kommissionärerna.

– Det är en mycket efterfrågad och mycket behövd myndighet, sade Viviane Reding.

Justitieministrarna från Tyskland och Frankrike efterfrågade i mars i år en sådan EU-åklagare. Även EU-parlamentet har i en resolution krävt att den kommer på plats.

Men motståndet i vissa medlemsländer tros bli stort. Den brittiska inrikesministern Theresa May har sagt att Storbritannien inte kommer att ingå i Europeiska åklagarmyndigheten.

– Vi är inte på väg att överföra självbestämmande till Bryssel genom att underteckna en europeisk åklagarmyndighet, sade Theresa May till The Sunday Telegraph.

För att förslaget ska bli verklighet måste alla medlemsländer ge sitt godkännande. Händer inte det kan nio länder gå vidare på egen hand inom ett så kallat fördjupat samarbete. Vivian Reding hävdar att nio länder är villiga att göra detta om förslaget stöter på patrull i ministerrådet.

Målet är att ha åklagarmyndigheten på plats första januari 2015.

 

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret