Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-kommissionär: Sluta upp med politiskt käbbel

EU:s rättighetskommissionär Viviane Reding ger sitt stöd till de bulgariska protester mot korruption som pågått i mer än en månad. Hon uppmanar samtidigt de två största politiska partierna att enas.

– Sluta upp med det politiska käbblet! Det är budskapet jag gav de två stora politiska partierna, sade Viviane Reding i samband ett medborgarsamtal i den bulgariska huvudstaden Sofia på tisdagen.

Hon uppmanade regerande socialistpartiet BSP och oppositionella konservativa Gerb att enas för att möta demonstranternas oro för den omfattande korruptionen i landet.

– Mina sympatier ligger hos de bulgariska medborgare som protesterar på gatorna mot korruption. De dagliga demonstrationerna säger något mycket tydligt: det finns ett behov av fortsatta reformer, sade Viviane Reding.

För drygt en månad sedan utbröt återigen demonstrationer i Bulgarien efter att den nyinstallerade regeringen 14 juni utsett den korruptionsanklagade mediemogulen Deljan Pejevski till ny säkerhetschef. Regeringen drog tillbaka utnämningen men protesterna fortsatte och krävde regeringens avgång.

Under tisdagen, protesternas 40:e dag, skadades tio personer sedan demonstranter blockerat landets parlamentsbyggnad och stängt inne 109 ledamöter, ministrar och journalister.

I februari i år tvingades den förra bulgariska högerregeringen avgå efter protester mot höga elpriser – i förhållande till köpkraften betalar bulgarer ett av de högsta priserna för el i EU. Därefter har skandaler och oroligheter kantat den bulgariska politiken där flera människor tänt eld på sig själva i protest.

I nyvalet 12 maj blev det förra regeringspartiet Gerb störst men lyckades inte bilda regering. Istället bildade socialisterna ledda av Plamen Oresjarski ny regering tillsammans med turkminoritetspartiet DPS och fyra oberoende. Flera analytiker tror att regeringen inte kommer att kunna sitta kvar mandatperioden ut.