Annons

Utrikesminister Carl Bildt tillsammans med sin brittiske kollega William Hague( t.h) som länge krävt att Hizbollah terrorstämplas. Till höger Hizbollahs flagga.

Bild: Europeiska unionens råd/David Holt London

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU svartlistar Hizbollah

Efter flera attacker på europeisk mark enas EU-ländernas samtliga utrikesministrar att sätta Hizbollahs väpnade gren på unionens terroristlista.

Efter att bevis om att personer knutna till den libanesiska shiamuslimska rörelsen Hizbollah genomfört en bussbombning mot israeliska turister i Bulgarien för ett år sedan enades på måndagen utrikesministrarna om att svartlista gruppen som även anklagas även för ett planerat attentat på Cypern.

– När vi kan konstatera aktiviteter som betraktas som terroristiska har vi en skyldighet att regera. Hizbollah har i två fall genomfört och förberett terroristattentat på EU-territorium. Det är ingenting vi kan tolerera över huvud taget, sade utrikesminister Carl Bildt (M) på måndagen när han mötte sina EU-kollegor i Bryssel.

Flera EU-länder har tidigare varit emot en svartlistning av Hizbollah med motiveringen att det riskerar den politiska stabiliteten i landet. Beslutet krävde enhällighet.

Carl Bildt hoppas att den politiska signalen från utrikesministrarna ska leda till att Hizbollahs militära verksamhet på europeisk mark upphör. Hizbollah förnekar dock inblandning i dåden.

– Det här är ett nytt mönster som vi inte sett från Hizbollah tidigare. Det ligger utanför deras normala operationsområden, sade Carl Bildt som menar att organisationen kan ha utfört dåden på begäran av Iran – en viktig finansiär av rörelsen – som ett svar på tidigare israeliska attacker i Iran.

Till skillnad från den amerikanska svartlistningen av Hizbollah gör EU en distinktion mellan dess väpnade och dess civila gren – det är bara den förstnämnda som bojkottas.

– Vi bibehåller dialogen, i den mån vi har någon, sade Carl Bildt och hänvisade till gruppens två ledamöter i den libanesiska regeringen.

Beslutet om att sätta Hizbollahs väpnade gren på EU:s terroristlista omprövas löpande var sjätte månad, vilket även gäller andra stämplade organisationer, som Al-Qaida och Hamas, på listan.