Förbundskansler Angela Merkel anklagas av oppositionen för att mörka Greklands behov av nya krislån. Arkivbild.

Förbundskansler Angela Merkel anklagas av oppositionen för att mörka Greklands behov av nya krislån. Arkivbild.

Bild: Europeiska rådet

Grekland kan behöva ytterligare krislån

Den tyska riksbanken räknar med att Grekland vid årsskiftet behöver ett nytt stort krislån. Med en månad kvar till valet kommer uppgiften olägligt för Angela Merkels regering.

Senast efter årsskiftet 2014, när de nuvarande krislånen är förbrukade,  kommer Grekland att behöva ett nytt krislån från euroländerna. Det rapporterar Der Spiegel på söndagen och citerar en rapport från den tyska riksbanken, Bundesbank, till landets finansdepartement och Internationella valutafonden, IMF. Rapporten förutspår, skriver tidningen, att europeiska regeringar "sannolikt kommer överens om ett nytt stödprogram för Grekland".

Samtidigt skriver den grekiska tidningen Kathimerini att finansministern Yannis Stournaras förväntar sig att förhandlingar om skuldlättnader för Grekland ska kunna starta i november förutsatt att landet kan uppvisa ett preliminärt  budgetöverskott för 2013.  Finansministern säger vidare att grekerna knappast orkar med ytterligare sänkta löner och pensioner men att det fortfarande kan finnas utrymme för besparingar inom den statliga sektorn.

Enligt Der Spiegel kommer uppgifterna om ytterligare krislån till Grekland mycket olägligt för Angela Merkels regering. Med en månad kvar till parlamentsvalet anklagas hon av den socialdemokratiska oppositionen för att mörka Greklands behov av nya krislån som skulle kräva nya insatser från de utlåningsskeptiska tyska skattebetalarna.
 
I riksbankens rapport beskrivs risken med de nuvarande grekiska krislånen som "exceptionellt hög" och bedömningen över den grekiska regeringen prestationer noteras som  "knappast tillfredsställande" och det finns "betydande tvivel" om dess förmåga att genomföra nödvändiga reformer.