Hoppa till artikelns andra spalt.

David Cameron tar strid mot federalism

Den brittiske premiärministern David Cameron vill ta bort skrivelsen om ”en allt fastare sammanslutning” från EU-fördraget.

Skrivelsen i EU-fördraget, som ofta tolkas som en syftning till ett federalistiskt EU, har länge varit en nagel i ögat på brittiska politiker.

– Detta är inte vad det brittiska folket vill och det är inte vad jag vill. Andra får ansluta sig till en allt fastare sammanslutning, men Storbritannien ska inte vara med i en allt fastare sammanslutning. Jag är fast besluten att se till att vi tar oss ur detta, sade David Cameron till BBC på söndagen.

För att kunna få bort ordalydelsen krävs en fördragsändring – en omständlig process inom EU som ofta tar många år att förhandla fram. Även utrikesminister William Hague uttryckte en liknande önskning under det konservativa Torys partikonferens på söndagen.

– Folk brukade tro att det bara fanns en destination – ett federalt Europa – och den enda frågan var huruvida man åkte dit i den snabba eller långsamma filen. De tror inte det längre. Regeringar runt om i Europa pratar om att få tillbaka makt till medlemsländerna i Europa, sade William Hague.