Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-politiker kräver Cecilia Malmströms avgång

Efter helgens avslöjande att amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA sedan flera år övervakat banktransaktioner i Europa kräver Piratpartiet EU-kommissionär Cecilia Malmströms avgång.

Den tyska tidningen Der Spiegel avslöjade i lördags med dokument från visselblåsaren Edward Snowden att NSA även spionerar på bankaffärer som görs via kortföretaget Visa och EU:s bankavtal Swift.

NSA:s databas för bankaffärer ska enligt tidningen innehåll uppgifter från EU:s Swiftavtal med USA som ger USA tillgång uppgifter om banktransaktioner i Europa som misstänks ha kopplingar till terroristverksamhet. Bakom avtalet står EU:s brottsbekämpningskommissionär Cecilia Malmström som även fått stöd för det i EU-parlamentet och av medlemsländerna.

Hon ser allvarligt på uppgifterna.

– Jag har talat med amerikanska myndigheter, skrivit och i morgon har vi en delegation på väg till USA så vi förväntar oss full klarhet i det här och ser mycket, mycket allvarligt på det som rapporteras i Der Spiegel, sade Cecilia Malmström till SVT.

Men samtidigt kommer krav på hennes avgång för att ha varit med och drivit fram Swift-avtalet som tidigare stött på skarp kritik.

– EU-kommissionär Cecilia Malmström måste avgå. Hon satte sitt goda namn i pant för att baxa igenom Swift-avtalet, som ger USA tillgång till data om europeiska banktransaktioner. Nu visar det sig att USA snokar fritt i våra bankaffärer och fiaskot totalt. Ansvaret ligger hos Malmström. Hon skulle ha hållit dörren stängd från början, sade EU-parlamentariker Christian Engström (PP) i ett uttalande.