Hoppa till artikelns andra spalt.

WHO-chefen: Massiv armé av lobbyister vill stoppa strängare tobakslagar i EU

Världshälsoorganisationen, WHO, anklagade på onsdagen tobaksjätten Philip Morris för att försöka stoppa EU:s nya och strängare tobaksregler.

WHO:s generaldirektör Margaret Chan, som talade till en antitobakkonferens i New Delhi i Indien, sade att en "massiv armé" av lobbyister har satts in för att blockera lagförslaget i EU, rapporterar EUbusiness.

Margaret Chans uttalande kommer efter avslöjanden i brittisk press där läckta dokument visar att det amerikanska tobaksföretaget Philip Morris spenderat stora summor för att få EU-beslutet om tobaksdirektivet uppskjutet. 

Enligt Margaret Chan vill tobakslobbyisterna försöka fördröja ett beslut till efter årsskiftet då det mer tobaksvänliga Grekland tar över EU-ordförandeskapet från det mer tobakskritiska Litauiska ordförandeskapet .  Chan noterade att Philip Morris öppnar ett europeiskt distributionscenter i Grekland, vars regering har hyllat investeringen som " viktig och symbolisk ".

Syftet med de strängare tobaksreglerna i EU är att med bland annat stora avskräckande bilder på tobakspaketen förmå unga människor att inte börja röka. Omröstning i Europaparlamentet var först planerad till denna vecka men har skjutits upp till nästa månad.