Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

WHO-chefen: Massiv armé av lobbyister vill stoppa strängare tobakslagar i EU

12 september 2013

Världshälsoorganisationen, WHO, anklagade på onsdagen tobaksjätten Philip Morris för att försöka stoppa EU:s nya och strängare tobaksregler.

WHO:s generaldirektör Margaret Chan, som talade till en antitobakkonferens i New Delhi i Indien, sade att en "massiv armé" av lobbyister har satts in för att blockera lagförslaget i EU, rapporterar EUbusiness.

Margaret Chans uttalande kommer efter avslöjanden i brittisk press där läckta dokument visar att det amerikanska tobaksföretaget Philip Morris spenderat stora summor för att få EU-beslutet om tobaksdirektivet uppskjutet. 

Enligt Margaret Chan vill tobakslobbyisterna försöka fördröja ett beslut till efter årsskiftet då det mer tobaksvänliga Grekland tar över EU-ordförandeskapet från det mer tobakskritiska Litauiska ordförandeskapet .  Chan noterade att Philip Morris öppnar ett europeiskt distributionscenter i Grekland, vars regering har hyllat investeringen som " viktig och symbolisk ".

Syftet med de strängare tobaksreglerna i EU är att med bland annat stora avskräckande bilder på tobakspaketen förmå unga människor att inte börja röka. Omröstning i Europaparlamentet var först planerad till denna vecka men har skjutits upp till nästa månad.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret