Annons

Den italienske premiärministern Enrico Letta ser ut att få fortsätta regera. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Italiens regering vann stort i förtroendeomröstning

Premiärminister Enrico Lettas koalitionsregering fick ett mycket starkt stöd i onsdagens förtroendeomröstning. 

Den italienska vänster-högerkoalitionen under ledning av socialdemokraten och premiärministern Enrico Letta vann stort i dagens förtroendeomröstning, 235 ja mot 70 nej.

Omröstning skedde efter att Silvio Berlusconi i helgen dragit tillbaka sitt borgerliga partis fem ministrar från den fem månader gamla koalitionsregeringen.

Men på tisdagen tillkännagav Carlo Giovanardi, en nära allierad till Berlusconi, att minst 40 ledamöter från deras parti Frihetens folk skulle att stödja Lettas regering. Detta skulle ha räckt för att regeringen skulle sitta kvar. Ställd inför faktum kovände Silvio Berlusconi vid lunchtid på onsdagen och sade sig även han ge sitt stöd till regeringen.

För att klara omröstningen i parlamentets överhus, senaten, krävdes att Enrico Letta fick 161 av de 315 möjliga rösterna. Med 235 ja-röster, motsvarande 75 procent, kan Enrico Letta stärkt regera vidare och ta sig an nästa stora fråga: 2014 års budget.

Bakgrunden till den senaste politiska turbulensen anses av politiska kommentatorer vara att Silvio Berlusconi gör allt han kan för att påverka fredagens omröstning i senaten om huruvida han ska uteslutas från parlamentet. Tidigare har underhuset röstat för att han inte ska få vara kvar eftersom han dömts för skattefusk och mycket tyder på att senaten kommer att rösta på samma sätt.