Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU:s rättighetskommissionär Viviane Reding understryker att inget medlemsland ännu presenterat bevis för att det förekommer någon ”välfärdsturism” mellan EU-länder.

Reding: Populistisk skrämselpropaganda har ingen plats i Europa

BRYSSEL 9 oktober 2013 | Missbruk av sociala rättigheter kan stoppas

EU-kommissionär Viviane Reding anklagar Tysklands inrikesminister för att göra öltältsuttalanden om välfärdsturism. Hon säger samtidigt att länderna redan har rätt att stoppa personer som missbrukar de sociala trygghetssystemen.

Den tyska inrikesministern Hans-Peter Friedrich kräver att den fria rörligheten inom EU i vissa fall kraftigt begränsas. Han har tidigare uttryckt oro för vad som ska hända när de sista restriktionerna för rumäner och bulgarer att arbeta i bland annat Tyskland och Storbritannien försvinner vid årsskiftet.

– Vi måste införa möjligheten att vid missbruk av rätten till fri rörlighet utvisa och vägra utvisade att åter resa in, sade Hans-Peter Friedrich till die Welt på tisdagen i samband med att EU-ländernas inrikes- och migrationsministrar samlades i Luxemburg för att diskutera frågan.

Han vill bland annat veta huruvida man kan vägra EU-medborgare från andra medlemsländer inträde om de missbrukar värdlandets sociala trygghetssystem.

Han fick genast svar på tal av EU:s rättighetskommissionär Viviane Reding.

– Den tyske ministern Friedrich gör ibland sådana öltältsuttalanden. Populistisk skrämselpropaganda om ”välfärdsturism” har ingen plats i Europa, sade Vivian Reding som dock klargjorde att nationella myndigheter kan kontrollera huruvida en EU-bo från ett annat land har blivit en ”orimlig börda” och om så är fallet vägra dem uppehälle och välfärdsförmåner.

Kommissionen understryker att inget medlemsland ännu presenterat bevis för att det förekommer någon ”välfärdsturism” mellan EU-länder. För ministrarna presenterade kommissionen på tisdagen en ny studie som bygger på uppgifter direkt från 19 medlemsländer om ”välfärdsturism”.

Rapporten visar att andelen icke-arbetande EU-bor som befinner sig i andra medlemsländer som Sverige, Tyskland och Storbritannien står för högst fem procent av utbetalningarna från de sociala trygghetssystemen.

Det stora flertalet av de som flyttar inom EU gör det enligt Viviane Reding för att jobba och är nettobidragsgivare till ländernas statskassor.

Men i en del tyska kommuner har utbetalningar till arbetssökande rumäner och bulgarer det senaste året ökat, i Berlin med 38 procent och München med 60 procent, rapporterar Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret